No. 1 Fresher Jobs Website in India.
Are you employer? Register to Post Jobs Login
Search Jobs

Atmiya Institute Of Tech. And Science, Rajkot ,28 September 2011 by TCS

Details of Atmiya Institute Of Tech. And Science, Rajkot ,28 September 2011 by TCS conducted by TCS for job interview.
Share This Job With Others
There were total of four rounds:
1. Aptitude test

2. Technical Interview

3. MR

4. HR

There were 35 qstns nd 80 min. I attempted 28 of dem.. nd in below qstns I have given the answers which I ticked in my paper m nt sure abt sme answers!!

1. There r three lines in a plane of length 10cm, 6 cm n 8cm. How many points r equidistant from all three lines?

a) 1

b) 4

c) 3

d) 0

Ans: 1(incenter)

2. There r two water tanks A and B. (here details of tank A r nt necessary). B gets filled up like 10, 20, 40, 80 (content doubles at every hr). B was filled 1/16th at d end of 18 hrs, after how much time B would be completely filled?

a) 24

b) 20

c) 22

d) 21

Ans: 22

3. There is an envelope of size 6 inch by 4 inch. There is frame of width 1 inch along all its sides, den what is the total area occupied by d envelope?

a) 28

b) 48

c) 42



4. (some unnecessary stuff..den d actual problem)Peter is four tiimes as old as alice. Four yrs hence peter will be twice as old as alice. What is peters present age?

a) 6 yrs

b) 4yrs

c) 3yrs

d) 8yr

Ans: 8yr

5. Alok and Bhanu play a min-max game. Given the expression N=28+9*(X-Y) where X nd Y r variables representing any value frm 0 to 9.Alok plays wid a strategy to maximize N while bhanu tries to minimize it. Alok choses one single digit number and bhanu substitutes in d expression. Alok then again chosses one number nd bhanu substitutes it in eqn. assuming both play to their optimal strategy den value of N at d end of game vl b:

a) 37

b) 28

c) 30

d) 31

Ans:28

6. Some very unnecessary data, den..There were 6 persons standing in a queue. Their average age b4 3 yrs was 41. After some days seventh person joined wid dem. Then the total avg age of d seven became 40 yrs. Wat is d age of seventh person?

a) 16

b) 12

c) 10

d) 14

Ans: 16

Soln: present avg age of six would b: 6*41 + 6*3 = 264

After seventh person joins, avg (264 +Y)/7=40

Y is age of seventh person.

Solving dis u get y=16yrs
7. Lots of irrelevant data..two friends mohit nd rohit. Mohit had mercedez wid speed of 47kmph. Rohits ferarri was twice as fast as mohits mercedez. If distance travelled by frearri is 978km, calculate time taken by it?

a) 10.41

b) 11.12

c) 14

d) 9.11

Ans:10.41

8. A scientist was researching on animal behavior in his lab. He was very interested in analyzing the behavior of bear. For some reason he travelled 1mile in north direction & reached at north pole.there he saw a bear .he then followed the bear around 1 hr with a speed of 2km/hr in east direction.After that he travelled in south direction & reached at his lab in2 hrs. Then what is the colour of the bear?

a) White

b) Black

c) Gray

d) Brown

Ans: white

9. Six engineers can complete a piece of work in 10 hrs. they start working at 11 a.m. after 5p.m a new engineer was added every hr. At wat time will d work be completed?



10. Some verrrryyyyyyyy unnecessary data.. Hansel and gratel r not twins. Before 4 yrs Hansel was twice as old as gratel. After 4 yrs Hansel vl b 4/3 times den gratels age. What is present age of hansel in binary?

a) 101

b) 111

c) 110

d) 011

Ans: 110

11. (same type of question as above but wid different data. .. Hansel and gratel r not twins. Before 5 yrs Hansel was twice as old as gratel. After 5 yrs Hansel vl b 4/3 times den gratels age. What is present age of hansel in binary?

a) 1110

b) 1111

c) 1101

d) 1000

Ans: 1111

12. Six friends decide to share a big cake. Since all of them like the cake, they begin quarreling who gets to first cut and have a piece of the cake. One friend suggests that they have a blindfold friend choose from well shuffled set of cards numbered one to six. You check and find that this method works as it should simulating a fair throw of a die. You check by performing multiple simultaneous trials of picking the cards blindfold and throwing a die. You note that the number shown by the method of picking up a card and throwing a real world die, sums to a number between 2 and 12. Which total would be likely to appear more often 8,9 or 10?

a) 8

b) 9

c) 10

d) None

Ans: 8

Soln: the combinations for 8 r (4,4) (5,3) (3,5) (6,2) (2,6)

So 8 is more likely to appear den 9 or 10

13. For the FIFA world cup, Paul the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumored that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as A,s chances of winning. Let,s assume such rumors to be true and that in a match between Ghana and Bolivia, Ghana the stronger team has a probability of 5/6 of winning the game. What is the probability that Paul will correctly pick the winner of the Ghana-Bolivia game?

a) 0.72

b) 0.81

c) 0.77

d) 0.75

Ans: 0.72

Soln: probability of one is 5/6

So probability of other = 1/6

Probability of choosing winner =1/6*1/6 + 5/6 *5/6 = 26/36 = 0.72

14. A grandmother has daughter n granddaughter. Grandmothers age in years is same as grand daughters age in months. And granddaughters age in days is same as daughters age in week den some irrleeeeeeevant data.. d final problem was to find grandmothers age?

a) 83

b) 86

c) 84

d) 90

Ans: 83 ( m nt sure)

15. Two friends A n B. A takes one min to complete 60 envelopes n B takes one and half min to do the same. If they both work together in how much time vl dey complete 600 envelope?



16. Loooots of unnecessary stuuuuuuuffff. A man walks on a hill at a speed of 6 kmph and walked back d same hill wid steep slope at d speed of 8 kmph. Wat is his average speed of d journey?

a) 6.86

b) 6

c) 7.76

d) 6.23

Ans: 6.86

Soln: avg speed=2xy/(x+y)

17. If log(m,n)=m^n. den log(10,m)=nlog(2,2). Den find d value of n.

a) 25

b) 10

c) 20

d) 4

Ans: 25

Soln: 10^m=n*2^2=4n

10^m=4n

So here if v take n=25 v get 100 which is compatible wid LHS(i.e smethin of the form 10^smethin)

18. A long story, den. Ajay is taller den suresh, joe is nt taller den ajay. Den wat is true?

Ans: cannot b determined

19. A company manufactures robots. The material cost, labour cost and overhead cost ar in ratio 4:5:3. If material cost is 108. Find the total cost of robot?

a) 324

b) 342

c) 366

d) 314

Soln: [4/(4+5+3)]*total cost = 108

So total cost=324

20. The length of a rectangle is increased by 40% n breadth is decreased by 20%. What is the increment/decrement in new area?

a) 12% decrement

b) 12% increment

c) 10% decrement

d) 10% increment

Ans: 12% increment

Soln: L2=L1 + 40/100 L1=140/100 L1

B2=B-20/100 B1=80/100 B1

New area=L2*B2

Old area=L1*B1

Taking d ratio of dis two v get new area=112% old area

So area increased by 12%

21. Two friends A and B have age in rati 6:5. The sum of their ages is 55. After how many years vl their age b in ratio 8:7.

a) 10

b) 9

c) 5

d) 6

Ans: 10

22. There r 36 people who shake their hand in cyclic manner as{a1, a2}, {a2,a3}, {a3,a4}{a36,a1}. Den wat is the smallest set of people such that the rest have shaken hand wid atleast one person in d set?

a) 12

b) 18

c) 19

d) 11

Ans:18

Soln: choosin one of d person frm 36 pairs i.e 36/2

23. 49 members attended the party. In that 22 are males, 17 are females. The shake hands between males, females, male and female. Total 12 people given shake hands. How many such kinds of such shake hands are possible?

a) 66

b) 56

c) 70

d) 55

Ans: 66

Soln: 6C2

24. There r 6 cans among it one of it is poisoined. If a man drinks poisoined one he will die after 14 hrs. you hav 24 hrs to find d poisoined one. How many mice vl u use?

a) 3

b) 4

c) 9

d) 6

Ans: 3( m nt sure)

25. A veryyyyy looonggg story unnecessary data wid lots of useless numbers den,a company has X number of stores worldwide. Its net profit is $20 million. Wat is the net profit of each store.(I dont remember d value of X)

Soln: dis one was vry simple..

Just divide total profit by X i.e number of stores

There wer TWO question of dis kind wid different data..

These r the questions which I remembred.i forgot d remainin ones!

Then there was technical round.....

Questions asked were:

1. 1. How r u?

2. 2. Describe urself

3. 3. Describe ur project

4. 4. What is diode

5. 5. What is transistor n its application

6. 6. How many bit processor is 8085

7. 8. What is OS

Next was MR round.. it was telephonic:

1. 1. Describe ur project

2. 2. Where has ur current project reached

3. 3. What are ur extra activities

4. 4. What is RTOS

Then there was HR round:

1. 1. Describe urself

2. 2. What do u knw abt TCS

3. 3. Then I was given two situations..n asked how would I handle it!!

4. 4. Family background

5. 5. R u ready for 2 yr bond

6. 6. Ready to relocate?

7. 7. What r ur strengths?

8. 8. R u emotional?

9. 9. Do u knw wat is ISO?

10. 10. Ready for BG check?

11. 11. Who is Chairman, CEO n CFO of TCS?

So this were d questions asked to me.

Frnds just prepare d aptitude well once u clear it u r der 95%!!

In interview dey test ur communication skill, confidence and presence of mind

And one important tip which I got frm my frnd is dat avoid all negative thoughts. U vl b havin a fantastic interview