Interview Videos Interview Questions Advertise On YuvaJobs About Us Contact Us 
Advance Search
HAL Placement Papers and HAL Placement Paper Electronics and Electrical 07 October 2012
Sponsored Links

Details for HAL Placement Papers and HAL Placement Paper Electronics and Electrical 07 October 2012

HAL Management Trainee Written test Pattern
Written test mode : On line Test
Written Test Type-Objective
Time limit : 2 1/2 Hours
No of Questions :160
Total Parts-3
Part-1
No of Questions-20 (General Awareness)
Part -2-
No of questions-40 (English and Reasoning)
Part-3
No of Questions :100 (Concerned Discipline)

HAL electronics and electrical questions with answers
1. When length of a wire increases its resistance
a. doubles b. half c. remains same
Ans: ( a )
2. When a 50 Hz ,6-pole Induction Motor runs at 975rpm,the rotor emf frequency is
a. 12.5Hz b. 1.25Hz c. 4Hz
Ans: ( b )
3. When a 6 pole 50Hz Induction Motor runs at 1450 rpm , it’s working mode is
a. motoring b. braking c. generating
Ans: ( a )
4. Slips for Different modes of operation of Induction Motor are
answer: motoring -01
5. Damping ratio ( ξ ) is 0.75, natural frequency is 12 rad/s are given & asked to find peak time
6. In electrodynamo-meter type wattmeter
a. pressure coil is made fixed
b. current coil is made fixed
c. both the coils are made fixed
Ans: ( a )
7. In flux meter control torque is produced by
a. weights attached to it.
b. Springs
c. No control torque is there
Ans: ( c )
8. One question regarding hot wire instrument
9. In MI meters deflecting torque is proportional to
a. square of the current
b. square of the voltage
Ans: ( a )
10. In 3-Φ system total power is given by
a. √3V­LILcos Φ
b. 3V­LILcos Φ
c. V­LILcos Φ
Ans: ( a )
11. From supply one 3-Φ step-down transformer is drawing 10 A, the secondary current will be minimum when the transformer is
a. star-delta
b. delta-star
c. delta-delta
d. star-star
Ans: ( b )

12. Transformer rating is expressed in
a. KVA
b. KVAR
c. KW
Ans: ( a )

13. Manganin is a
a. Insulator
b. Semi-conductor
c. Alloy

14. Dual scope oscilloscope has
a. two separate horizontal and two separate vertical plates
b. one horizontal and two separate vertical plates
c. two separate horizontal and one vertical plates
d. one horizontal and one vertical plates

15. Standard Cell voltage is measured by
a. MI meter
b. MC meter
c. Potentiometer

16. The input resistance of the CRO is of the order of
a. tens of ohm
b. mega ohm
c. kilo ohm
d. fraction of an ohm
Ans: ( b )

17. Errors are introduced in Wheatstone bridge due to
a. lead resistance
b. contact resistance
c. some thing is given
d. all of the above
18. HRC fuse and circuit-breaker combination is used CB operates for
a. low over-load currents
b. high over-load currents
c. combination is never used
19. G(s) = K / s(s+5)(s+1) is given to find the value of K for stable operation
20. By increasing gain of the system root locus will
a. moves away from poles
b. moves away from zeros
c. crosses imaginary axis
Ans: ( a )
21. When the load current is high while measuring power using wattmeter
a. current coil is connected near load
b. pressure coil is connected near load
22. C = 0.01µF and L = 1 mH and current is 10 A and asked to find the voltage drop

23. Transmission line is terminated by R and no reflection is there , then the value of R is _________
Ans: 400 ohm
24. One question regarding shunt ohm-meter and seriea ohm-meter
25. Inverted V curves are drawn between ________
Ans: field current Vs power factor

26. Conductor size is based on ?
a) depeding upon the transmission line distance
Ans: might be ,a,
27. Which of the following transformers can be connecte in parallel
a) delta-delta, delta-star
b) delta-star , star-star
c) delta-delta , star-star
d) delta-star, star-delta
28. Compensating coil is connected in wat way in lpf wattmeter
Ans: around CC and in series with the PC
29. The input impedance is in the range of ____ in Digital Volt Meter
Ans: in Mega Ohm
30. The input and output impedance of an ideal opamp
31. Two resistances are connected in series and parallel manner..and the values of overall series and parallel connections is given and then asked to find out the two resistances.
32. Question on finding the power angle when the input to the generator is increased
33. Ferranti effect is obtained when?
Ans: when the sending voltage is less than receiving voltage
34. Which type of logic family used in
Ans: Emitter coupled Logic

35. When the temperature of the room increased then the energy of semiconductor…
36. Power diode is generally made from: - Silicon/Germanium/Both/None of these
37. Thermionic Emission of electron is due to………….
38. When the both junction of NPN diode is reverse biased, then the diode is in which mode: -
a) Active b) Cutoff c) Saturation d) inverted
39. Which transistor mode gives the inverted output: -
a) Common Emitter b) Common Base c) Common Collector d) None of these
40. Which coupling gives the higher gain in case of amplifier: -
a) Capacitor coupling b) Impedance coupling c) Transformer coupling
41. Which distortion is least objectionable in audio amplification: -
a) Phase b) Frequency c) Harmonic d) Intermediation
42 A narrowband amplifier has a band pass nearly…………of central frequency:-
a) 33.3% b) 10% c) 50%
43 Frequency of wein bridge oscillator
44. Phase shift oscillator consists: -
a) RL b) RC c) RLC
45. Crystal oscillator frequency is very stable due to:-
46. Multivibrater Produces: -
a) Sine wave b) Square wave c) Smooth wave d) sawtooth
47. Convert the 101101 Binary number into octal no: -
a) 65 b) 55 c) 51 d) 45
48. 10 in BCD: -
a) 10100 b) 1100 c) 010111 d) None of these
49. Which PNP device has a terminal for synchronizing purpose:-
a) SCS b) Triac c) Diac d) SUS
50. In 3-Phase full converter, the output during overlap is equal to……………..
51. Addition of indium in semiconductor crystal makes: -
a) PNP b) NPN
52. Free electron exists in which band: -
a) 1 b) 2 c) 3 d) Conduction band
53. Ripple factor of half wave rectifier: -
a) 1.21 b) 0.48 c) 0.5
54. The input and output impedance of an ideal opamp
55. Efficiency of half wave rectifier: -
56. Finding the power angel in power system
57. The motor used in fruit juicer
58. LVDT is used in finding th displacement
59 Cross magnetization will come with wat pf
60. The type of converter used in HVDC
61. The relationship b/w the airgap and current in light
62. Corrona loss is less in which type of shaped conductor?( the question is asked 2 times)
Ans: circular
63.The motor used in low speed applications?
64. If the accuracy of an instrument is 5% for 100A current ,accuracy for 50A current?
65 A question on time constant of a coil(R-L) circuit!
66. Effect of line commutated inductance in inverter
a) increase current ripple
b) reduces current ripple
c) increases output voltage
d) reduces output voltage
67. The type of bridge is used for Low Q applications
ans: maxwells bridge
68. A question on PSM and TSM in power system
69. The advantage of PI controller over P controller
70. The power gain is highest in wat amplifier
Ans : common emitter
71. Power of a converter with ac input supply and dc output current
a)1
b)0.98
c)0.95
d)0.92
72. The element which has unchanged properties when current direction is reversed
a)linear
b)bilateral
Ans: b
73. The output voltage is high in wat rectifier
a) HWR
b) FWR
Sponsored Links
Sponsored Links
Sponsored Links
Sponsored Links
Sponsored Links