No. 1 Fresher Jobs Website in India.
Are you employer? Register to Post Jobs Login
Search Jobs

Placement Papers-SRM UNIVERSITY , CHENNAI -11 September 2011 by TCS

Details of Placement Papers-SRM UNIVERSITY , CHENNAI -11 September 2011 by TCS conducted by TCS for job interview.
Share Us With Others
Written Test

Technical + Hr



NOTE:



1. TCS has a Dummy Questions. It means to any question if we solve the right answer the correct answer will not be in the options provided. So we shouldnt attempt that question.



2. Although the TCS has the repeated questions in its aptitude test the formula to filter is the above mentioned methodology. What ever the questions we answered, unanswered, didnt attempt appear as different colors so that they can easily identify since it is online test.



3. Depending On the College and no of students they are changing the written exam pattern. Not only have the 75 patterns, the questions come from Reasoning and CAT level,



4. Dont mug up the answers they change the numerical so learn the procedure to solve the problems.





APPTITUDE TEST:





1. (1/2) of a number is 3 more than the (1/6) of the same number?
a) 6 b) 7 c) 8 d) 9

Sol:
Let the number be x,
((1/2)*x)=3+(1/6)*x,
Then solve x



2. There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate of 1 liter every hour in A, it gets filled up like , 10, 20, 40, 80, 160 in tank B. (At the end of first hour, B has 10 liters, second hour it has 20 liters and so on). If tank B is 1/32 filled of the 21 hours, what is total duration of hours required to fill it completely?
a) 26 B) 25 c)5 d)27

Sol: for every hour water in tank in B is doubled,

Let the duration to fill the tank B is x hours.
x/32 part of water in tank of B is filled in 21 hours,

2(X/32)=X/16 22 hrs

2(x/16)=x/8 23 hrs and so on

in a simple way express 32 in powers of 2 ie 2pow(5)=32 therefore 21+5=26 is ans



3. A lady has fine gloves and hats in her closet- 18 blue, 32 red, and 25 yellow. The lights are out and it is totally dark. In spite of the darkness, she can make out the difference between a hat and a glove. She takes out an item out of the closet only if she is sure that if it is a glove. How many gloves must she take out to make sure she has a pair of each color?
a) 50 b) 8 c) 60 d) 42



Sol : we have to take a pair of each colour

So go for worst case scenario..

If we want all 3 u should count the gloves and hat which are max in no

Ie max1+max2+2(2 is for last case)

There fore ans is 32+25+2=59



4. Middle- earth is a fictional land inhabited by hobbits, elves, dwarves and men. The hobbits and elves are peaceful creatures that prefer slow, silent lives and appreciate nature and art. The dwarves and the men engage in physical game s. The game is as follows. A tournament is one where out of the two teams that play a match, the one that loses get eliminated. The matches are played in different rounds, where in every round; half of the teams get eliminated from the tournament. If there are 8 rounds played in knock out tournament, how many matches were played?
a) 257 b) 256 c) 72 d) 255
Solution: if no of matches : 2pow(8)-1 (1 is in base)=255

no of players : 2 pow(8)



5. There is 7 friends (A1, A2, A3....A7).If A1 have to have shake with all without repeat. How many handshakes possible?
a) 6 b) 21 c) 28 d) 7

Solution: For handshakes type question i am confirming you that if the there are n members are there

Handshakes are given in linear manner =n-1(last person cannot give hand shake to first person)
Handshakes are given in cyclic manner =n(last person can give hand shake to first person)

so ans is 7



6. On planet korba, a solar blast has melted the ice caps on its equator. 9 years after the ice melts, tiny planetoids called echina start growing on the rocks. Echina grows in the form of circle, and the relationship between the diameter of this circle and the age of echina is given by the formula d = 4*√ (t-9) for t ≥ 9 where d represents the diameter in mm and t the number of years since the solar blast.Jagan recorded the radius of some echina at a particular spot as 7mm. How many years back did the solar blast occur?
a) 17 b) 21.25 c) 12.25 d) 14.05

Solution: radius =7mm, then diameter 2*radius, substitute diameter the in above equation you will get answer



7. Ferrari S.P.A is an Italian sports car manufacturer based in Maranello, Italy. Founded by Enzo Ferrari in 1928 as Scuderia Ferrari, the company sponsored drivers and manufactured race cars before moving into production of street-legal vehicles in 1947 as Ferrari S.P.A. Throughout its history, the company has been noted for its continued participation in racing, especially in Formula One where it has employed great success .Rohit once bought a Ferrari. It could go 4 times as fast as Mohan,s old Mercedes. If the speed of Mohan,s Mercedes is 35 km/hr and the distance traveled by the Ferrari is 490 km, find the total time taken for Rohit to drive that distance.
a) 20.72 b) 3.5 c) 238.25 d) 6.18

Solution: Speed of Ferrari =4*35=140,time=distance/velocity,



8. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 70. For all values of n from 1 to 70. Statement n says , At least n of the statements on this sheet are false. Which statements are true and which are false?
a) The even numbered statements are true and the odd numbered are false.
b) The odd numbered statements are true and the even numbered are false.
c) The first 35 statements are true and the last 35 are false.
d) The first 35 statements are false and the last 35 are false.



9. A sheet of paper has statements numbered from 1 to 40. For all values of n from 1 to 40, statement n says: ,Exactly n of the statements on this sheet are false., Which statements are true and which are false?
a) The even numbered statements are true and the odd numbered statements are false.
b) The odd numbered statements are true and the even numbered statements are false.
c) All the statements are false.
d) The 39th statement is true and the rest are false.



Ans: for these type of problems what ever the true or false in question follow the below procedure.



1. if atleast means 1st half true 2nd half false

2. if exact means last (n-1)th is true or last but one is true.

3 .if atmost means all are true.



If u want any logical analysis for this quest pls mail me I can help wt ever the thing that I can do.



11. If there are 30 cans out of them one is poisoned if a person tastes very little he will die within 14 hours so if there are mice to test and 24 hours to test, how many mices are required to find the poisoned can?
a) 3 b) 2 c) 6 d) 1



Sol: express 30 in binary form. Count the no of 1s and os it will be the ans

30=011111 (express 30 until 0 comes to last position)



12. Given a collection of points P in the plane, a 1-set is a point in P that can be separated from the rest by a line, .i.e. the point lies on one side of the line while the others lie on the other side.

The number of 1-sets of P is denoted by n1(P). The minimum value of n1(P) over all configurations P of 5 points in the plane in general position (.i.e no three points in P lie on a line) is
a)3 b)5 c) 2 d)1
Sol: 5

For these type of Questions we have 3 models

1. Maximum: this type of arrangement is possible if the arrangement is in circle. Since circle has n tangents. Therefore ans is n no of points

2. Minimum: The arrangement is a straight line the condition is not given. Irrespective of the question the ans is 2

3. Condition: The condition is when no 3 points lie in a straight line

Irrespective of question the ans is 3



13. The citizens of planet nigiet are 8 fingered and have thus developed their decimal system in base 8. A certain street in nigiet contains 1000 (in base 8) buildings numbered 1 to 1000. How many 3s are used in numbering these buildings?
a) 54 b) 64 c) 265 d) 192
Ans: No of 0s/1s/2s are same

0-9 ->1

0-99->20(since 2 digit consider 01,02,09,10,11,.)

0-999->300

0-9999->4000

0-99999->50000

There fore develop a formula based on above

If 2 digit no : 2 * b pow(1) where b is the base value. Pow stands for power of

If 3 digit no : 3 * b pow(2)

If 4 digit no : 4 * b pow(3)

In General for a n digit no : n * b pow(n-1)

So 3* b pow(2)=192

Some times base value is chang like: 9finger, 1 to 100(base 9)



14. Given 3 lines in the plane such that the points of intersection form a triangle with sides of length 20, 20 and 30, the number of points equidistant from all the 3 lines is
a)1 b)3 c)4 d)0



Ans: if equilateral triangle ans is 4 (for explanation see the below rough )

if isosceles triangle ans is 2

if scalen triangle ans is 1

if they give line segment the ans is 1 (since we cant extend line segment the point is at incenter itself)





15. Hare in the other. The hare starts after the tortoise has covered 1/5 of its distance and that too leisurely3. A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/4 of the distance. By what factor should the hare increase its speed so as to tie the race?

Sol: hare tortoise

1/4 1-(1/4)=3/4

3/4-(1/5)=11/20



d ?



d= { (1/4)*(1/4) } / { 11/20}



therefore (3 /4) = d.X where X is the factor to be increased.







16. Here 10 programers, type 10 lines with in 10 minutes then 60lines can type within 60 minutes. How many programmers are needed?
a) 16 b) 6 c) 10 d) 60

Sol:(men*time)/work)
10



17. same quest repeated



18. same quest repeated



19. Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression
N = 9 + X + Y - Z

Where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), Alok would like to maximize N while Bhanu
would like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a single digit number and Bhanu substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z). Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable to substitute the value. Finally Alok proposes the value for the remaining variable. Assuming both play to their optimal strategies, the value of N at the end of the game would be
a) 0 b) 27 c) 18 d) 20

Sol : x+y-z = 11

x(y-z )= 18

x-y-z=2

just substitute those values and find the n value ie the answer..



if any logical explanation needed mail me.



20. Alice and Bob play the following coins-on-a-stack game. 20 coins are stacked one above the other. One of them is a special (gold) coin and the rest are ordinary coins. The goal is to bring the gold coin to the top by repeatedly moving the topmost coin to another position in the stack.

Alice starts and the players take turns. A turn consists of moving the coin on the top to a position i below the top coin (0 = i = 20). We will call this an i-move (thus a 0-move implies doing nothing). The proviso is that an i-move cannot be repeated; for example once a player makes a 2-move, on subsequent turns neither player can make a 2-move. If the gold coin happens to be on top when it,s a player,s turn then the player wins the game. Initially, the gold coinis the third coin from the top. Then

a) In order to win, Alice,s first move should be a 1-move.
b) In order to win, Alice,s first move should be a 0-move.
c) In order to win, Alice,s first move can be a 0-move or a 1-move.
d) Alice has no winning strategy.
Ans: a is the ans who ever wants to win there move should be 1-move.so many posted wrong ans..option a is right..



21. For the FIFA world cup, Paul the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumored that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as A,s chances of winning. Let,s assume such rumors to be true and that in a match between Ghana and Bolivia, Ghana the stronger team has a probability of 2/3 of winning the game. What is the probability that Paul will correctly pick the winner of the Ghana-Bolivia game?
a)1/9 b)4/9 c)5/9 d)2/3



Sol: (2/3)(2/3) + (1-(2/3))(1-(2/3))



22. 36 people {a1, a2, ..., a36} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally 36 handshakes involving the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, ..., {a35, a36}, {a36, a1}. Then size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is
a)12 b)11 c)13 d)18



Ans: if we have choose 3 people that will be a set so that middle person can shake hands to two of them so it will be a small set.



Therefore 36/3 will be the ans= 12

23. After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelopes (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?
a)1/12 b)0 c)12/212 d)11/12
Ans: b



24. There are two boxes, one containing 10 red balls and the other containing 10 green balls. You are allowed to move the balls between the boxes so that when you choose a box at random and a ball at random from the chosen box, the probability of getting a red ball is maximized. This maximum probability is
a)1/2 b)14/19 c)37/38 d)3/4





Ans: move 9 red balls to the box that contains green balls.

So now we have 1 box having 1 red and other box having 19 red and greenball.

Choose 9 red from 19 balls.

1 / 2 is the probability to choose the box.

(1/2) + {(1/2)*(9/19)}

14/19

25.A circular dartboard of radius 1 foot is at a distance of 20 feet from you. You throw a dart at it and it
hits the dartboard at some point Q in the circle. What is the probability that Q is closer to the center of the circle than the periphery?
a) 0.75 b) 1 c) 0.5 d) 0.25
Ans: d



26. By using 1, 2,3,4,5, how many 12 digit no. can be formed which is divisible by 4, repetition of no. is allowed?
Ans: (5) ^11



27. A hollow cube of size 5 cm is taken, with a thickness of 1 cm. It is made of smaller cubes of size 1 cm. If 4 faces of the outer surface of the cube are painted, totally how many faces of the smaller cubes remain unpainted?

900 488 500 800



28. Anoop managed to draw 7 circles of equal radii with their centres on the diagonal of a square such that the two extreme circlestouch two sides of the square and each middle circle touches two circles on either side. Find the ratio of the radius of the circles tothe side of the square.a)

a)1:(2+ 7√2) b)(2+ 7√2):1 c)1:(4+ 7√3) d)1:(2+ 6√2)







Sol:



The extreme circles will have radius perpendicular to sides..so the part of diagonal till the centre of cirlce will be sqrt(2)r[Make diagram and it will be clear]..now remaining portion is r , 5 more circles will contribute 10r and last circle will contributesqrt(2)r + r. total 12r + 2sqrt(2)r = sqrt(2) sideso ratio of r:s = 1/2+6sqrt(2



29. 6. 10 suspects are rounded by the police and questioned about a bank robbery. Only one of them is guilty.
The suspects are made to stand in a line and each person declares that the person next to him on his right is guilty. The right most person is not questioned. Which of the following possibilities are true?

A. All suspects are lying or the leftmost suspect is innocent.
B. All suspects are lying and the leftmost suspect is innocent .
a) Neither A nor B
b) Both A and B
c) B only
d) A only

Ans: d



30. 18. On the planet Oz there are 8 days in a week Sunday to Saturday and another day called Oz day. There are 36 hours in a day and each hour has 90 minutes while each minute has 60 seconds. As on earth the hour hand covers the dial twice every day. Find the approximate angle between the hands of a clock on Oz when the time is 15:40 am

(a) 186 degrees (b) 311 degrees (c) 131 degrees (d) 149 degrees



1) Find the approximate angle between the hands of a clock on Oz when the time is 12:40 am.
a) 71 b) 251 c) 111 d) 89
Ans: 89

31. 19. A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the hare in the other. The hare starts after the tortoise has covered 1/5 of its distance and that too leisurely. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/8 of the distance. By what factor should the hare increase its speed so as to tie the race?
a) 40 b) 37.80 c) 8 d) 5
Ans: 37.80



32. The pacelength P is the distance between the rear of two consecutive footprints for men the formula n/P=110 gives an approximate relationship between n and P where n= number os steps per minute and P= pacelength in meters. Bernard knows his pacelength is 97cm the formula applies to Bernards walking. Calculate Bernards walking speed in kmph.
(a) 106.70 (b) 8.82 (c) 6.21 (d) 11.34



33. There are 5 materials to make a perfume: Lilac, Balsamic, Lemon, and Woody and MI mosaic. To make a perfume that is in demand the following conditions are to be followed: Lilac and Balsamic go together. Woody and MI mosaic go together; Woody and Balsamic never go together. Lemon can be added with any material. All of the following combinations are possible to make a perfume except
(a) Balsamic and Lilac (b) Woody and Lemon (c) MI mosaic and Woody (d) MI mosaic and Lilac





the remaining 2 questions are repeated from above. I answered 34 out of 35 and 1 is dummy question..there will be no upper cutoff what ever the answers u know u can go through..there will be negative marking so dnt expect the answers.For Btech and Mtech there may be differ in cutoff..






INTERVIEW:



As the crowd is more they hav arranged 2 members (tech+hr) for each panel. and there is almost 125 panels..



The things they asked are



1. Tell me abt ur self



2. UG Project

Nearly 30 minutes they asked questions in depth. If poss. explain code also.



3. Puzzle



There are 9 balls out of them 1 is lesser weight. A physical balance is provided. in how many attempts u will find the odd man ?

I told in 3 attempts but he told that 2 is the ans.i explained the procedure how 3 is achieved

4. Regarding Bond, Posting, Background Verification they asked



THE LAST THING THAT I CAN TELL IS KEEP FAITH IN GOD AND KEEP UR CONFIDENCE..U CAN PERFORM WELL.