Jobs in India
Search Jobs
Search Jobs

Placement Paper 21 November 2011 by Oracle

Details of Placement Paper 21 November 2011 by Oracle conducted by Oracle for job interview.
Share Us With Others
1. Computer science knowledge: 30 Minutes 30 Questions

2.English: 25 Minutes 25 Questions

3.Reasoning: 35Minutes 35 Questions

Oracle Computer science Knowledge Qquestions

Computer science knowledge: 30 Minutes 30 Questions



1. The first Unix operating system, as it was in development stage, was written in the

A. C language

B. B language

C. assembly language

D. none of these

Ans-B



2. In a disk, each block of data is written into

A. one sector

B. two sectors

C. three sectors

D. two or more sectors

Ans-D



3. Windows is

A. an operating system

B. an operating environment

C. a character user interface

D. none of these

Ans-B



4. which of the following is a service not supported by the operating system?

A. protection

B. accounting

C. compilation

D. I/O operation

Ans-C



5. The processor which performs arithmetical and logical operations is called

A. control

B. Alu

C. register

D. cache memory

Ans-B



6. What is a node class?



7. How is it possible to insert different type of elements in stack?



8. Evaluate the following prefix expression " ++ 26 + - 1324"



9. Write the programs for Linked List (Insertion and Deletion) operations



10. What does abstract data type means?



11. Metadata enables database designers and users to do all of the following except:

A. sample data.

B. understand what data exist.

C. what the fine distinctions are between similar data items.

D. what the data mean.

Ans-A



12. In a 1:N relationship, the foreign key is placed in:

A. either table without specifying parent and child tables.

B. the parent table.

C. the child table.

D. either the parent table or the child table.

Ans-C



13. Which of the following conditions should exist if you want to convert a relationship to an associative entity?

A. Some of the relationships for the participating entities are "many".

B. The resulting associative entity has an independent meaning.

C. The resulting associative entity has no attributes.

D. All of the above

Ans-B



14. Which is not a relevant feature of CASE tools?

A. The ability to help draw data models using entity-relationship notations

B. The ability to generate code

C. An information repository

D. Access to a DB via the Internet

Ans-D



15. Backward recovery is which of the following?

A. Where the before-images are applied to the database

B. Where the after-images are applied to the database

C. Where the after-images and before-images are applied to the database

D. Switching to an existing copy of the database

Ans-A



16. Prove that running time T(n) = n3 + 20n + 1 is O(n4) by Big O notation



17. Prove that running time T(n) = n3 + 20n + 1 is not O(n2)



18. Which of the following applies to a class rather than an object?

A. Query

B. Update

C. Scope

D. Constructor

Ans-C



19. The term Incomplete for a UML has the same meaning as which of the following for an EER diagram?

A. Overlapping rule

B. Disjoint rule

C. Total specialization rule

D. Partial specialization rule

Ans-D



20. The benefits of object-oriented modeling are which of the following?

A. The ability to tackle more challenging problems

B. Reusability of analysis, design, and programming results

C. Improved communication between users, analysts, etc.

D. All of the above.

Ans-D



21. An object can have which of the following multiplicities?

A. Zero

B. One

C. More than one

D. All of the above.

Ans-D



22.When a business rule involves three or more graphical symbols, you can show the constraint as a note and attach the note to each of the symbols by a dashed line.

A. True B. False

Ans-A



23. Decide the Big-O complexity of the given question

def sum_of_divisors(n)

result = 0

i = 1

while i < n

if n % i == 0

result += i

end

i += 1

end

return result

end



24. Using ODL, you can define which of the following?

A. Attribute

B. Structure

C. Operation

D. All of the above.

Ans-D



25. hich of the following is an ordered collection of elements of the same type?

A. Set

B. Bag

C. List

D. Dictionary

Ans-B



26. To run a compiled Java program, the machine must have what loaded and running?

A. Java virtual machine

B. Java compiler

C. Java bytecode

D. A Web browser

Ans-A



27. A relation is considered a:

A. Column.

B. one-dimensional table.

C. two-dimensional table.

D. three-dimensional table.

Ans-C



28. A tuple is a(n):

A. column of a table.

B. two dimensional table.

C. row of a table.

D. key of a table.

Ans-C



29. For some relations, changing the data can have undesirable consequences called:

A. referential integrity constraints.

B. modification anomalies.

C. normal forms.

D. transitive dependencies.

Ans-B



30. Which type of entity represents a logical generalization whose actual occurrence is represented by a second, associated entity?

A. Supertype entity

B. Subtype entity

C. Archetype entity

D. Instance entity

Ans-C



English: 25 Minutes 25 Questions



1. Correct the sentence

The Diary of Anne Frank SHOWED A YOUNG GIRLS COURAGE during two years of hiding.

A. Has shown a young girls courage

B. Did show a young girls courage

C. Shows a young girls courage

D. Showed a young girls courage

E. Showed a young girls courage



2. Correct the sentence grammatically.

To NO ONES SURPRISE, Joe didnt have his homework ready.

A. No ones surprise

B. No ones surprise

C. Noones surprise

D. No ones surprise

E. No-ones surprise



3. In the question below a sentence broken into five or six parts. Join these parts to make a meaningful sentence. The correct order of parts is the answer.

1. was 2. and 3. Suresh 4. kind 5. loving

A. 31425

B. 54213

C. 34251

D. 15243

E. 12345

Ans-A



4. In the question below a sentence broken into five or six parts. Join these parts to make a meaningful sentence. The correct order of parts is the answer.

1. tea 2. have 3. That 4. some 5. before

A. 43251

B. 24315

C. 24153

D. 52431

E. 41325

Ans-C



5. In questions below, a part of the sentence is italicised and underlined. Below are given alternatives to the italicised part which may improve the sentence. Choose the correct alternative

After it was repaired it ran perfect again.

A. Ran perfectly

B. Would run perfectly

C. Ran perfect

D. Could of run perfect

E. Could run perfect



6. In questions below, a part of the sentence is italicised and underlined. Below are given alternatives to the italicised part which may improve the sentence. Choose the correct alternative

The fact that boxing is known to cause head injuries and brain damage SHOULD LEAD US TO INFORM the public and push for a ban on boxing.

A. Should lead us to inform

B. Could lead us to inform

C. Should of led us to inform

D. Should have led us to inform,

E. Will lead us to inform

7. The passage consists of six sentences. The first and sixth sentence is given in the beginning. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.

S1: For some time in his youth Abraham Lincoln was manager for a shop.

P : Then a chance Customer would come.

Q : Young Lincoln way of keeping shop was entirely unlike anyone else,s

R : Lincoln would jump up and attend to his needs and then revert to his reading.

S : He used to lie full length on the counter of the shop eagerly reading a book.

S6: Never before had Lincoln had so much time for reading as had then.

The Proper sequence should be:

A. SRQP

B. QSPR

C. SQRP

D. QPSR

Ans-B



8. The passage consists of six sentences. The first and sixth sentence is given in the beginning. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.

S1: Smoke oozed up between the planks.

P : Passengers were told to be ready to quit the ship.

Q : The rising gale fanned the smouldering fire.

R : Everyone now knew there was fire on board.

S : Flames broke out here and there.

S6: Most people bore the shock bravely.

The Proper sequence should be:

A. SRQP

B. QPSR

C. RSPQ

D. QSRP

Ans-A



9. In questions below, a part of the sentence is italicised and underlined. Below are given alternatives to the italicised part which may improve the sentence. Choose the correct alternative

In August my parents WILL BE MARRIED for twenty-five years.

A. Shall have been married for twenty-five years.

B. Will have been married for twenty-five years.

C. Will have married for twenty-five years.

D. Will be married for twenty five years.

E. Will be married for twenty-five years.



10. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

Even if it rains I shall come means ......

A. if I come it will not rain

B. if it rains I shall not come

C. I will certainly come whether it rains or not

D. whenever there is rain I shall come

E. I am less likely to come if it rains

Ans-C



11. Choose the word which best expresses the meaning of the given word.

LAUD

A. Lord

B. Eulogy

C. Praise

D. Extolled

Ans-C



12. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words

NIGGARDLY

A. Frugal

B. Thrifty

C. Stingy

D. Generous

Ans-D



13. Choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

I remember my sister taking me to the museum.

A. I remember I was taken to the museum by my sister.

B. I remember being taken to the museum by my sister.

C. I remember myself being taken to the museum by my sister.

D. I remember taken to the museum by my sister.

Ans-B



14. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech

I told him that he was not working hard.

A. I said to him, "You are not working hard."

B. I told to him, "You are not working hard."

C. I said, "You are not working hard."

D. I said to him, "He is not working hard."

Ans-A



15. Choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

They have built a perfect dam across the river.

A. Across the river a perfect dam was built.

B. A perfect dam has been built by them across the river.

C. A perfect dam should have been built by them.

D. Across the river was a perfect dam.

Ans-B



16. Select the pair which has the same relationship

THRUST:SPEAR

A. mangle:iron

B. scabbard:sword

C. bow:arrow

D. fence:epee

Ans-D



17. Rearrange the following five sentences in proper sequence to form a meaningful paragraph, and then answer the questions given below.

1. A Study to this effects suggests that the average white-collar worker demonstrates only about 25% listening efficiency.

2. However for trained and good listeners it is not unusual to use all the three approaches during a setting, thus improving listening efficiency.

3. There are three approaches to listening: Listening for comprehension, Listening for empathy and Listening for evaluation.

4. Although we spend nearly half of each communication interaction listening, we do not listen well.

5. Each approach has a particular emphasis that may help us to receive and process information in different settings.

Which of the sentences should come third in the paragraph ?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

E. 5



18. Find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer.

A. Looking back, I find that among the many impressions ofthe people of India,

B. absorbed while I lived among them,

C. are their reverence for great men and women.

D. No error.



19. Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence.

Traffic being what it is, it is lamentable that our roads are unable to take the load.

A. unpardonable

B. deplorable

C. inexcusable

D. terrible

20. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words

IMPASSE

A.Resurgence

B. Breakthrough

C. Continuation

D. Combination



Questions (21-25) Read the passage given and answer the questions that follow



21. Harold a professional man who had worked in an office for many years had a fearful dream. In it, he found himself in a land where small slug-like animals with slimy tentacles lived on people,s bodies. The people tolerated the loathsome creatures because after many years they grew into elephants which then became the nation,s system of transport, carrying everyone wherever he wanted to go. Harold suddenly realised that he himself was covered with these things, and he woke up screaming. In a vivid sequence of pictures this dream dramatised for Harold what he had never been able to put in to words; he saw himself as letting society feed on his body in his early years so that it would carry him when he retired. He later threw off the "security bug" and took up freelance work.

1. Which one of the following phrases best helps to bring out the precise meaning of ,loathsome creatures,?

A. Security bug and slimy tentacles

B. Fearful dream and slug-like animals

C. Slimy tentacles and slug-like animals

D. slug-like animals and security bug

Ans-C

2. The statement that ,he later threw off the security bug, means that

A. Harold succeeded in overcoming the need for security

B. Harold stopped giving much importance to dreams

C. Harold started tolerating social victimisation

D. Harold killed all the bugs troubled him

Ans-A

3. Harold,s dream was fearful because

A. it brought him face to face with reality

B. it was full of vivid pictures of snakes

C. he saw huge elephant in it

D. in it he saw slimy creatures feeding on people,s bodies

Ans-A



22. Laws of nature are not commands but statements of acts. The use of the word "law" in this context is rather unfortunate. It would be better to speak of uniformities in nature. This would do away with the elementary fallacy that a law implies a law giver. If a piece of matter does not obey a law of nature it is punished. On the contrary, we say that the law has been incorrectly started.

1. If a piece of matter violates nature,s law, it is not punished because

A. it is not binding to obey it

B. there is no superior being to enforce the law of nature

C. it cannot be punished

D. it simply means that the facts have not been correctly stated by law

Ans-B



2. Laws of nature differ from man-made laws because

A. the former state facts of Nature

B. they must be obeyed

C. they are natural

Ans-A



3. The author is not happy with word ,law, because

A. it connotes rigidity and harshness

B. it implies an agency which has made them

C. it does not convey the sense of nature,s uniformity

D. it gives rise to false beliefs

Ans-A



23. Male lions are rather reticent about expanding their energy in hunting more than three quarters of kills are made by lionesses are in front, tensely scanning ahead, the cubs lag playfully behind and the males bring up the rear, walking slowly, their massive heads nodding with each step as if they were bored with the whole matter. But slothfulness may have survival value. With lionesses busy hunting, the males function as guard for the cubs, protecting them particularly from hyenas.

1. According to the passage male lions generally do not go for huntings because

A. they don not like it.

B. they want lioness to get training

C. they wish to save their vigour for other things

D. they are very lazy

Ans-C



2. Male lions protect their cubs

A. from the members of their own species

B. from hyenas only

C. from hyenas as much as from other enemies

D. more from hyenas than from other animals

Ans-D



3. When the lionesses go in search for their prey, they are very

A. serious

B. cautious

C. playful

D. sluggish

Ans-B



24. At this stage of civilisation, when many nations are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another,s historical experience and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of other countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine goodwill and good intentions are often brought to nothing, because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad outlines, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.

1. The need for a greater understanding between nations

A. was always there

B. is no longer there

C. is more today than ever before

D. will always be there

Ans-C



2. The character of a nation is the result of its

A. mentality

B. cultural heritage

C. gross ignorance

D. socio-political conditions

Ans-D



3. According to the author his countrymen should

A. read the story of other nations

B. have a better understanding of other nations

C. not react to other actions

D. have vital contacts with other nations

Ans-B



25. What needs to be set right is our approach to work. It is a common sight in our country of employees reporting for duty on time and at the same time doing little work. If an assessment is made of time they spent in gossiping, drinking tea, eating "pan" and smoking cigarettes, it will be shocking to know that the time devoted to actual work is negligible. The problem is the standard which the leadership in administration sets for the staff. Forgot the ministers because they mix politics and administration. What do top bureaucrats do? What do the below down officials do? The administration set up remains week mainly because the employees do not have the right example to follow and they are more concerned about being in the good books of the bosses than doing work.

1. According to the writer, the administration in India

A. is by and large effective

B. is very strict and firm

C. is affected by red tape

D. is more or less ineffective

Ans-D



2. The central idea of passage could be best expressed by the following

A. The employee outlook towards work is justified

B. The employee must change their outlook towards work

C. The employees would never change their work culture

D. The employer-employee relationship is far from healthy

Ans-B



3. The leadership in administration

A. sets a fine example to the employees

B. is of a reasonably high standard

C. is composed of idealists

D. is of a very poor standard

Ans-D



Reasoning: 35Minutes 35 Questions



1. How many terms are there in the series?

210, 208, 215, . . 369?

A. 23

B. 24

C. 25

D. 26

Ans-C



2. In the series 357, 363, 369, . . what will be the 10th term?

A. 405

B. 411

C. 413

D. 417

Ans-B



3. Find the missing number in the following sequence

1, 3, 3, 6, 7, 89,. . 12, 21

A. 10

B. 11

C. 12

D. 13

Ans-D



4. How can u place 4 coins in 2 lines so that each line should contain 3 coins



5. How can u get 81 using the digits 2,3,25,50,75,100 only once using any of the arithmetic operators



6. 5 Friends live in the same road A, B, C, D, E. The numbers of B, C, D when multiplied together equals 1260. The numbers B, C, D when added equal twice Es number, and is even.As number is half as much again as Es. The road numbers run from 2 to 222.What are the 5 house numbers?



7. identify the correct match

345611242627

A. 345612414627

B. 345611242627

C. 345611624227

D. 341566242627

Ans-B



8. Match the pattern gggttyyyydddddsss in the following



A. gggttyyyydddddsss

B. ggttyyyyydddddsss

C. gggttyyyyyddddsss

D. gggtttyyydddddsss

Ans-A



9. Match the pattern hjikljjhjjerttscvvvos in the following

A. hjikljjhjjertascvvvos

B. hjikljjhjjertsscvvvos

C. hjikljjhjierttscvvvos

D. hjikljjhjjerttscvvvos

Ans-D



10. Match the pattern kkllasdshjjoknhhgghhu in the following

A. kkllaadshjjoknhhgghhu

B. kkllasdshjjoknhhgghhu

C. kkllssdshjjoknhhgghhu

D. kkllasdshikoknhhgghhu

Ans-B



11. Identify the correct pattern

**)+|&*/*(((+++***&*

A. **)+|&*/*(((+++***&*

B. **)+|&*\*(((+++***&*

C. **)+|&//*(((+++***&*

D. **)+|&*/*((((++***&*

Ans-A



12. Find out how will the key figure (X) look like after rotation.

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Ans-D



13. Select the alternative in which the specified components of the key figure (X) are found.

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Ans-B



14. Find out which of the figures (1), (2), (3) and (4) can be formed from the pieces given in figure (X).

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Ans-B



15. Group the given figures into three classes using each figure only once.

A. 3,4,9 ; 5,7,8 ; 1,2,6

B. 1,5,6 ; 2,4,8 ; 3,7,9

C. 4,6,8 ; 3,5,7 ; 1,2,9

D. 1,2,7 ; 3,5,9 ; 4,6,8

Ans-D



16. Look at this series: 664, 332, 340, 170, ____, 89, ... What number should fill the blank?

A. 85

B. 97

C. 109

D. 178

Ans-D



17. Look at this series: 70, 71, 76, __, 81, 86, 70, 91, ... What number should fill the blank?

A. 70

B. 71

C. 80

D. 96

Ans-A



18. choose which pair of numbers comes next.

6 10 14 18 22 26 30

A. 36 40

B. 33 37

C. 38 42

D. 34 36

E. 34 38

Ans-E



19.Select a suitable figure from the Answer Figures that would replace the question mark (?).

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

E. 5

Ans-A



20. How many circles are there in the figure below?



A. 89

B. 91

C. 95

D. 99

Ans-C



21. Fill the blank in the middle of the series

SCD, TEF, UGH, ____, WKL

A. CMN

B. UJI

C. VIJ

D. IJT

Ans-C



22. Which word does NOT belong with the others?

A. rye

B. sourdough

C. pumpernickel

D. loaf

Ans-A



23. Which word does NOT belong with the others?

A. unimportant

B. trivial

C. insignificant

D. familiar

Ans-D



24. Read the paragraph carefully and determine the main point the author is trying to make. What conclusion can be drawn from the argument? Each paragraph is followed by five statements.One statement supports the author,s argument better than the others do.

One of the warmest winters on record has put consumers in the mood to spend money. Spending is likely to be the strongest in thirteen years. During the month of February, sales of existing single-family homes hit an annual record rate of 4.75 million.

This paragraph best supports the statement that

A. consumer spending will be higher thirteen years from now than it is today.

B. more people buy houses in the month of February than in any other month.

C. during the winter months, the prices of single-family homes are the lowest.

D. there were about 4 million homes for sale during the month of February.

E. warm winter weather is likely to affect the rate of home sales.

Ans-E



25. Read the paragraph carefully and determine the main point the author is trying to make. What conclusion can be drawn from the argument? Each paragraph is followed by five statements.One statement supports the author,s argument better than the others do.

If you,re a fitness walker, there is no need for a commute to a health club. Your neighborhood can be your health club. You don,t need a lot of fancy equipment to get a good workout either. All you need is a well-designed pair of athletic shoes.

This paragraph best supports the statement that

A. fitness walking is a better form of exercise than weight lifting.

B. a membership in a health club is a poor investment.

C. walking outdoors provides a better workout than walking indoors.

D. fitness walking is a convenient and valuable form of exercise.

Ans-D



26. Select the figure which satisfies the same conditions of placement of the dots as in Figure-X.

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Ans-A



Questions (27-30) Study the following figure and answer the questions given below.

27. . If hospital management requires only married trained nurses for operation theater, which part of diagram should be chosen by him ?

A. 7

B. 4

C. 5

D. 6

Ans-C



28. By which numbers trained nurses are represented ?

A. 3, 6

B. 7, 5

C. 5, 6

D. 1, 5

Ans-C



29. What is represented by the number 7 ?

A. Married nurses in the hospital

B. Trained nurses

C. Unmarried trained nurses

D. Married trained nurses

Ans-A



30. By which number, the trained unmarried nurses in the hospital are represented ?

A. 6

B. 5

C. 7

D. 4

Ans-D



31. Select the alternative which represents three out of the five alternative figures which when fitted into each other would form a complete square.

A. 124

B. 125

C. 234

D. 245

Ans-B



32. Today is Wednesday what will be the day after 94 days ?

A. Monday

B. Tuesday

C. Wednesday

D. Sunday

Ans-C



33. Daya has a brother Anil. Daya is the son of Chandra, Bimal is Chandra s father. In terms of relationship, what is Anil of Bimal?

A. Son

B. Grandson

C. Brothers

D. Grandfather

Ans-B



34. If A+ B means A is the brother of B; A+ B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following means M is the uncle of P?

A. N X P +M

B. M + K / T X P

C. M / N X P

D. M + S / R / P



Ans-B

35. Arrange the given words in a meaningful sequence:

1.District 2.Village 3.State 4.Town

A. 2,1,4,3

B. 2,3,4,1

C. 2,4,1,3

D. 3,2,1,4

Ans-C