No. 1 Fresher Jobs Website in India.
Are you employer? Register to Post Jobs Login
Search Jobs

Infosys Written Test Consists Of 2 Sections(held In Bvb College Hubli Jan 2010) by Infosys

Details of Infosys Written Test Consists Of 2 Sections(held In Bvb College Hubli Jan 2010) by Infosys conducted by Infosys for job interview.
Share This Job With Others
infosys written test consists of 2 sections(held in bvb college hubli jan 2010)
1.arithmtic reasoning
2.english language test
1.arithmetic reasoning:
1. simple puzzle of a family of 3 members,name of the husband and wife were given,you have to match husband with wif along with their jobs, ome hint given. VERY EASY
2. 5 QUSTIONS WERE based on "logic " section of the R.S.Aggawal verbal and non vebal(from logic deduction part of textbook i.e section 2)
3.Non verbal reasoning part of aggarwal book the section "series" corresponding to find the next series from 5 given answers were asked.
4 five companies name a,b,c,d,e with their profit for 5 conequtive years was
given,from that 5 qyetions are asked (data intepetation part of quantitative aptitue by aggarwal)
total 30 marks


2 english language test
1 .2 passages and questions,total of 10 marks
2 no antonyms and synonims
3 there was no preposition and tense quetions.
4 .similar to aggarwal "logic deduction "section for "statement and conclusion."
but the statements were small passsages and 4 inferences,among them choose the bet inference.
5 part of a statement is underlined, you have to choose the best among 4 that gives proper meaning.
read daily englih news ,,
that would be helpful


here are some model papers by IUTS BANGALORE(IT IS A TRAINING CENTER FOR CAMPUS RECRUITMENTS)


INFOSYS MOCK TEST 1

Instructions

1. Please do all the rough work on question paper.
2. Read the questions carefully. Work your answers carefully and as rapidly as possible.
3. Answer sheets have been provided separately. Use the first sheet to write your answers.
4. On completion, please put your answer sheets inside the question paper and hand them back to us.
5. All questions carry equal marks.
6. There is one section:
a. Analytical Thinking and Arithmetical Reasoning with 30 questions to be done in 40 minutes.
7. A maximum of 30 marks can be scored from a total of 30 questions.




DO NOT OPEN THIS BOOKLET UNTIL YOU ARE TOLD TO DO SO





Innovations Unlimited Training Services
#723 / 2, 36th cross, 10th main,
IV block, Jayanagar,
Bangalore -11
iubangalore@gmail.com

ANALYTICAL THINKING AND ARITHMETICAL REASONING TEST (Time: 40 min)


Instructions for questions 1-5: Read following data and answer questions 1 - 5.
(i) A, B, C, D, E & F are six sportsmen who plays following games - cricket, hockey, soccer, tennis, archery & swimming.
(ii) Two of them belong to Kerala, two from Rajasthan & remaining two from Karnataka.
(ii) C is not from Rajasthan & plays soccer.
(iii) Sportsmen playing archery & hockey are not from Rajasthan.
(iv) E is a swimmer & D is a tennis player.
(v) F and D are from Kerala. E is from Rajasthan & B from Karnataka.
1. Who plays cricket?
(a) F (b) B (c) A (d) None of these
2. Which are the two players playing for the state of Karnataka?
(a) AE (b) CF (c) BC (d) None of these
3. Which sports does F play?
(a) Soccer (b) Archery (c) Hockey (d) data inadequate
4. Which of the following pair of sportsmen are each from Kerala and Karnataka?
(a)AE (b) FC (c) DF (d) None of these
5. Which of the combination of sport and state is not correct?
(a)A- Rajasthan (b) D - Karnataka (c) F-Kerala (d) None of these
6. Piya spent half of the money she had in shopping mall, from the rest she gave one Rupee to beggar. Then she ate pizza for which she spent half of the remaining money also she gave 10 rupees as tip for the waiter. Then she saw a movie for half of the remaining money n gave Rs. 30 to auto rickshaw driver. She came back with Re 1 remaining, how much money she had in the beginning.
(a) 300 (b) 400 (c) 128 (d) 290
7. How many diagonals are there in an octagon?
(a) 24 (b) 16 (c) 8 (d) 20
8. Two trains leave two stations which are 140km apart at the same time approaching towards each other on parallel tracks. Both are traveling with a constant speed of 60km/hr. If length of each train is 1/6th of a km, how much time they need to completely cross each other, after they meet.
(a) 10 seconds (b) 11seconds (c) 20 seconds (d) 5 seconds
9. There are 240 questions in a 3hr examination. Out of these 60 questions are from Mathematics. It is suggested that it takes twice as much time for a mathematics problem as for each other question. How many minutes must be spent on mathematics questions?
(a) 64 (b) 36 (c) 45 (d) 72
10. If a clock takes 5 seconds to strike 5, how many seconds it will take to strike 10.
(a) 10 (b) 5 (c) 8 (d) none of these
Instructions for questions 11-15: For each question given below, two statements numbered I & II give you certain information. You have to decide if the information given in the statements is sufficient for answering the question. Indicate your answer as:
(a) If statement I alone is sufficient to answer the question.
(b) If statement II alone is sufficient to answer the question.
(c) If data given in either statement I or II alone is sufficient.
(d) If data given in both I & II statements is not sufficient.
(e) If data in both statements together is needed.
11. In a row of 21 boys & girls, find the number of girls standing to the left of Ishita?
I - If Ishita is placed 2 places to the left then she will be 9th from right.
II - In the row every 4th child is a boy.
12. In a cycle race among A, B, C, D, E and F who came last?
I - B reached before C but not before D who reached after F but before A.
II - C reached after B & F, A reached after D who did not reach after B.
13. What is the length of diagonal of a rectangle?
I - Perimeter of rectangle is 14cm.
II - Length of the rectangle is one cm more than its width.
14. What is the distance between Kota and Ratlam?
I - Kota is 100 miles away from Nagda, .
II - Distance between Nagda and Ratlam is 80 miles.
15. What is code for "fair" in certain code language?
I - Roopa is very fair "tsze ja laai kor", Ravi is very intelligent "tza laai kor mzzzn", Ravi likes fair girls "tza ikkr htrr ja"
II - sun shinning brightly "zmm ull mpkrr", fair and lovely "marr tiy ja ", fair this that "pa ja qwe ".
Instructions for questions 16 - 20: Find the missing term in following series.
16. 3, 6, 9, 18, 27, 54, ____, 162.
17. 1, 2, 6, 24, 120, ___.
18. 5, 8, 10, 15, 17, 24, 26, 35, 37, ___.
19. , , ___.
20. 2, 11, 26, 47, 74, 107, ___.
Instructions for 21-25: In each of the questions below, two statements and two conclusions are given. You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts. Indicate your answer as
(a) if only conclusion I follows; (b) if only conclusion II follows; (c) if either I or II follows;
(d) if neither I nor II follows and (e) if both I and II follow.
21. Statement
I - All ants are elephants.
II - Some elephants are parrots. Some parrots are crocodiles.
Conclusion:
I - Some parrots are ants.
II - Some ants are crocodiles.
22. Statement:
I - Pilots marry fair girls.
II - Sahana is very fair.
Conclusion:
I - Sahana marries a pilot.
II - Sahana does not marry a pilot.
23. Statement:
I - All phones are black
II - Salma has a Nokia phone
Conclusion:
I - All Nokia phones are black
II - Salma,s phone is black in colour.
24. Statement
I - Rain causes floods.
II - Floods causes destruction.
Conclusion:
I - Rain causes destruction.
II - All floods are caused by rains.
25. Statement
I - All cycles are cars.
II - All cars are trucks. Some cycles are bullock-carts. .
Conclusion:
I - Some bullock-carts are trucks.
II - Some cars are bullock-carts.
Instructions for questions 26 - 30: Study the table given below & answer the following questions which are based on students of different classes participating in different activities. Also the ratio of number of boys and girls in each class is given.

Class/
Activity VI VII VIII IX X Total
Drama 8 4 6 2 4 24
Singing 12 8 10 14 16 60
Painting 16 12 10 12 8 58
Quiz 4 8 6 8 2 28
Dance 6 8 10 12 14 50
Total 46 40 42 48 44 220

Class VI VII VIII IX X
Ratio 15 : 6 5 : 3 4 : 3 3 : 5 5 : 6
26. Which class has the highest percentage of students in Quiz?
(a) IX (b) VIII (c) VI (d) None of these
27. Which class has lowest percentage of students in Drama?
(a) VI (b) IX (c) VIII (d) None of these
28. If 40% of the boys in class X are in singing team find the number of girls in the singing team of class X.
(a) 8 (b) 6 (c) 10 (d) None of these
29. If 40% of the girls in class VII are in painting team, find the % percentage of boys in the same team.
(a) 10 (b) 16 (c) 20 (d) None of these
30. Which of the following statements is definitely true?
(a) The number of boys is more than number of girls in each class.
(b) In class VIII, all the teams have equal number of boys and girls.
(c) Quiz is the least popular game. (d) Class IX has maximum number of girls.


SOLUTION FOR THE ABOVE 30 QUESTIONS
Infosys Mock Test 1: Solutions

A - Raj - Cricket , B - Kar - Arch/Hockey, C - Kar - Soccer , D - Ker - Tennis, E - Raj - Swim , F - Ker - Arch/Hockey

1. (c)

2. (c)

3. (d)

4. (b)

5. (b)

6. (d)
x/2 , x - 2/2 , x - 2/4, x - 42/4 , x - 42/8, x -282/8 = 1 , thus x = 290

7. (d)

8. (a) , Relative speed of two trains = x + y , 120 kmph, 100/3 m/s
Relative length of two trains = 1/6+ 1/6 = 1/3km = 1000/3 m
Thus time = Distance / Speed = 10 secs

9. (d)
60 (2x) + 180 (x) = 180

10. (d)
4/5 * 9 = 11.25secs

11. (e)

12. (d)

13.(e)

14. (d)

15. (c)

16. 81 Alternate series

17. 720 , 1! , 2!, 3!, 4!, 5!, 6!

18. 46 Alternate series , increment of 3, 5, 7, 9, 11

19. 50/5 or 10

20. 146 , Difference of 9, 15, 21, 27, 33, 39

21. (d)

22. (d)

23. (d)

24. (b)

25. (e)

26. (d)
Class VII , 8/40*100

27. (b)
IX , 2/48 * 100

28. (a)
5x + 6x = 44, thus x = 4 , No. of boys 20 , 40% = 8 , thus out 16 , 8 are boys and 8 girls.

29. (d)
13. 33%

30. (d)















COMMUNICATIVE ENGLISH LANGUAGE TEST (Time: 35 min)
Instructions for questions 1 - 10: Each question below consists of a word in capital letters, followed by five lettered words or phrases. Choose the word or phrase that is most nearly opposite
meaning to the word in capital letters. Since some of the questions require you to distinguish fine shades of meaning, consider all the choices before deciding which is best.
1. FERTILE: (A) useful (B) hospitalized C) gloomy (D) barren (E) isolated
2. PREDICAMENT: (A) untroubled state (B) friendly nature (C) sudden wealth (D) afterthought (E) postscript
3. IMBECILITY: (A) crime (B) intelligence C) assurance (D) belligerence (E) culpability
4. GRATIFY: (A) waste (B) stupefy (C) displease (D) argue (E) acknowledge
5. MANGLE: (A) travel alone (B) plan jointly (C) speak gently (D) make whole (E) handle ineffectively
6. ERRATIC: (A) dominant (B) predictable C) peaceful (D) perishable (E) holy
7. OBLITERATE: (A) dazzle (B) establish (C) prefer (D) conclude (E) contact
8. STOLID: (A) burglarized (B) unstable (C) petulant (D) giddy (E) insufficient
9. AVERSE: (A) eager (B) poetic (C) frantic D) finished (E) greedy
10. ORNATE: (A) wanton (B) severe (C) bizarre D) fruitful (E) superfluous
Read the following passage and answer questions 11 - 15.
Charlotte Stanhope was at this time about thirty-five-years old; and, whatever may have been her faults, she had none of those which belong to old young ladies. She neither dressed young, nor talked young, nor indeed looked young. She appeared to be perfectly content with her time of life, and in no way affected the graces of youth. She was a fine young woman; and had she been a man, would have been a fine young man. All that was done in the house, and (5) was not done by servants, was done by her. She gave the orders, paid the bills, hired and dismissed the domestics, made the tea, carved the meat, and managed everything in the Stanhope household. She, and she alone, could ever induce her father to look into the state of his wordly concerns. She, and she alone, could in any degree control the absurdities of her sister. She, and she alone, prevented the whole family from falling into utter disrepute and beggary. (10) It was by her advice that they now found themselves very unpleasantly situated in Barchester.
So far, the character of Charlotte Stanhope is not unprepossessing. But it remains to be said, that the influence which she had in her family, though it had been used to a certain extent for their wordly well-being, had not been used to their real benefit, as it might have been. She had aided her father in his indifference to his professional duties, counselling him that his livings were as much his individual property as the estates of his elder brother were the property of that worthy peer. She had for years past (15) stifled every little rising wish for a return to England which the reverend doctor had from time to time expressed. She had encouraged her mother in her idleness in order that she herself might be mistress and manager of the Stanhope household. She had encouraged and fostered the follies of her sister, though she was always willing, and often able, to protect her from their probable result. She had done her best, and had thoroughly succeeded in spoiling her brother, and turning him loose upon the world an idle (20) man without a profession, and without a shilling that he could call his own. Miss Stanhope was a clever woman, able to talk on most subjects, and quite indifferent as to what the subject was. She prided herself on her freedom from English prejudice, and she might have added, from feminine delicacy. On religion she was a pure freethinker, and with much want of true affection, delighted to throw out her own views before the troubled mind of her father. To have shaken what remained of his Church of England faith would (25) have gratified her much; but the idea of his abandoning his preferment in the church had never once presented itself to her mind. How could he indeed, when he had no income from any other source?
11. The passage as a whole is best characterized as
(A) a description of the members of a family
(B) a portrait of a young woman,s moral and intellectual character
(C) an illustration of the evils of egotism (D) an analysis of family dynamics in aristocratic society
(E) a contrast between a virtuous daughter and her disreputable family
12. The tone of the passage is best described as
(A) self-righteous and moralistic (B) satirical and candid (C) sympathetic and sentimental
(D) bitter and disillusioned (E) indifferent and unfeeling
13. On the basis of the passage, which of the following statements about Dr. Stanhope can most logically be made?
(A) He is even more indolent than his wife.
(B) He resents having surrendered his authority to his daughter.
(C) He feels remorse for his professional misconduct.
(D) He has little left of his initial religious beliefs.
(E) He has disinherited his son without a shilling.
14. It can be inferred from the passage that Charlotte,s mother (lines 15 - 20) is which of the following?
I. An affectionate wife and mother. II. A model of the domestic arts. III. A woman of unassertive character.
(A) I only (B) II only (C) III only (D) I and III only (E) II and III only

15. The passage suggests that Charlotte possesses all of the following characteristics EXCEPT
(A) an inappropriate flirtatiousness
(B) a lack of reverence
(C) a materialistic nature
(D) a managing disposition
(E) a touch of coarseness
Instructions for questions 16 - 20: Select the word or set of words that best completes each of the following sentences.
16. While a great deal of change and modernization has taken place in India since 1947, the basic economic arrangements, values, and family roles have been generally ______.
(A) overturned (B) stable (C) modified (D) complicated (E) appropriate
17. Deloria has his detractors among Indians and whites, but his critics have had amazingly _____ success at shaking his self-confidence or _____ his reputation.
(A) great..repairing (B) widespread..bolstering (C) little..denting (D) small..enhancing
(E) poor..restoring
18. The linguistic ______ of refugee children is reflected in their readiness to adopt the language of their new homeland.
(A) conservatism (C) adaptability (B) inadequacy (D) philosophy (E) structure
19. The socially-conditioned desire to be approved and liked may lead a woman speaker to project ______ image that distracts from the content of her speech and is often ______ as childish behavior.
(A) an irritating..hailed (B) a frantic..viewed (C) a vivacious..applauded
(D) an amorous..questioned (E) an endearing..interpreted
20. She kept her late parents,______ furniture, not for any value it had, but for purely _____ reasons.
(A) potential..monetary (B) ornamental..aesthetic (C) financial..pecuniary
(D) intrinsic..sentimental (E) personal..accidental
Instructions for questions 21 - 25: Each question below consists of a related pair of words or phrases, followed by five lettered pairs of words or phrases. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.
21. GRAIN:SILO ::
(A) tree:acorn (B) seed:plant (C) water: bucket (D) druggist: doctor (E) furlong: mile
22. CHEER:DREARY::
(A) stress: efficient (B) courage: timorous (C) disdain: pertinent (D) pity: humorous (E) rejection: despondent
23. SHRUG: INDIFFERENCE ::
(A) grin: deference (B) wave: fatigue (C) nod: assent (D) blink: scorn (E) scowl: desire
24. ANGER:CHOLERIC::
(A) wrath:ironic (B) love: bucolic (C) island: volcanic (D) greed: avaricious (E) pride: malicious
25. INTEREST: USURY::
(A) frugality: parsimony (B) pleasure : use (C) thought: enjoyment (D) anger: wrath (E) situation: position
Instructions for questions 26 - 40
The following sentences contain problems in grammar, usage, diction (choice of words), and idiom. You will find that the error, if there is one, is underlined and lettered. Assume that elements of the sentence that are not underlined are correct and cannot be changed. In choosing answers, follow the requirements of standard written English. If there is an error, select the one underlined part that must be changed to make the sentence correct.


(UNDDERLINES ARE MISSING HERE)
26.Being that my car is getting its annual tune-up, I will not be able to pick you up tomorrow
A B C D
morning. No error
E
27. The teacher with her capable aides have complete control of the situation; I look forward
A B C
to a very uneventful trip. No error
D E
28. We can,t hardly believe that the situation is so serious as to justify such precautions as you
A B C
have taken. No error
D E
29. No one but he knew which questions were going to be asked on this test. No error
A B C D E
30. You are being quite cynical when you say that the reason why we have such a large turnout
A B C
is because we are serving refreshments. No error
D E
31. Although I am playing golf for more than three years, I cannot manage to break 90. No error
A B C D E

32. I have found that a mild salt solution is more affective than the commercial preparations
A B C
available in drug stores in the treatment of this ailment. No error
D E
33. If I have to make a choice between John, Henry, and her, I think I,ll select Henry because of
A B C
his self-control during moments of stress. No error
D E
34. This new information is so important that we must inform the authorities; bring this to the
A B
office at once and give it to Mr. Brown. No error
C D E
35. In order to raise public consciousness concerning environmental problems, everyone should
A B
distribute leaflets, write to his or her Congressman, as well as signing the necessary petitions.
C D
No error
E
36. The lieutenant reminded his men that the only information to be given to the captors was each
A B C
individual,s name, rank, and what his serial number was. No error
D E
37. When the teacher ordered the student to go to the dean,s office as a result of the class
A B C
disruption, she surprised us because she usually will handle her own discipline problems.
D
No error
E
38. He was the author whom I believed was most likely to receive the coveted award. No error
A B C D E
39. Please give this scholarship to whoever in the graduating class has done the most to promote
A B C
goodwill in the community. No error
D E
40. Both lawyers interpreted the statute differently, and they needed a judge to settle its dispute.
A B C D
No error
E
Instructions for questions 41 - 45: In each of the following sentences, some part or the entire sentence is underlined. Below each sentence you will find five ways of phrasing the underlined part. Select the answer that produces the most effective sentence, one that is clear and exact, without awkwardness or ambiguity. In choosing answers, follow the requirements of standard written English. Choose the answer that best expresses the meaning of the original sentence.
Answer (A) is always the same as the underlined part. Choose answer (A) if you think the original sentence needs no revision.
41. Although serfs were lucky to drink their ale from cracked wooden bowls, nobles customarily drunk their wine from elaborately chased drinking horns.
(A) drunk their wine from (B) have drinked their wine from (C) drank their wine from
(D) had drunken their wine from (E) drinking their wine from
42. Before the search party reached the scene of the accident, the rain began to fall, making rescue efforts more difficult.
(A) the rain began to fall (B) the rain had began to fall (C) it began to rain
(D) the rain had begun to fall (E) it started to rain
43. For many students, keeping a journal during college seems satisfying their need for self- expression.
(A) keeping a journal during college seems satisfying their need
(B) keeping a journal during college seems to satisfy their need
(C) keeping a journal during college seeming satisfying their need
(D) to keep a journal during college seems satisfying their need
(E) the keeping of a journal during college seems to satisfy their need
44. Peter Martin began to develop his own choreographic style, but he was able to free himself from the influence of Balanchine.
(A) style, but he was able to (B) style; but he was able to (C) style only when he was able to
(D) style only when he is able to (E) style: only when he was able to
45. Irregardless of the outcome of this dispute, our two nations will remain staunch allies.
(A) Irregardless of the outcome (B) Regardless of how the outcome
(C) With regard to the outcome (D) Regardless of the outcome (E) Disregarding the outcome
( NO ANSWERS FOR THE ABOVE QUESTIONS FRM 31 TO 45)


ANOTHER MOCK TEST BY IUTS (WITH ANSWRERS)
Infosys English Mock Questions - 1
COMMUNICATIVE ENGLISH LANGUAGE TEST
Type-1: One of the four type of questions asked in Infosys English Test is Error detection and Correction. Practice the following mock questions:
Instructions for questions 1 - 15: In each of the following sentences, some part or the entire sentence is underlined. Below each sentence you will find five ways of phrasing the underlined part. Select the answer that produces the most effective sentence, one that is clear and exact, without awkwardness or ambiguity. In choosing answers, follow the requirements of standard written English. Choose the answer that best expresses the meaning of the original sentence.
Answer (A) is always the same as the underlined part. Choose answer (A) if you think the original sentence needs no revision.

1. Although serfs were lucky to drink their ale from cracked wooden bowls, nobles customarily drunk their wine from elaborately chased drinking horns.
(A) drunk their wine from (B) have drinked their wine from (C) drank their wine from
(D) had drunken their wine from (E) drinking their wine from

2. Before the search party reached the scene of the accident, the rain began to fall, making rescue efforts more difficult.
(A) the rain began to fall (B) the rain had began to fall (C) it began to rain
(D) the rain had begun to fall (E) it started to rain

3. For many students, keeping a journal during college seems satisfying their need for self- expression.
(A) keeping a journal during college seems satisfying their need
(B) keeping a journal during college seems to satisfy their need
(C) keeping a journal during college seeming satisfying their need
(D) to keep a journal during college seems satisfying their need
(E) the keeping of a journal during college seems to satisfy their need

4. Peter Martin began to develop his own choreographic style, but he was able to free himself from the influence of Balanchine.
(A) style, but he was able to (B) style; but he was able to (C) style only when he was able to
(D) style only when he is able to (E) style: only when he was able to

5. Irregardless of the outcome of this dispute, our two nations will remain staunch allies.
(A) Irregardless of the outcome (B) Regardless of how the outcome
(C) With regard to the outcome (D) Regardless of the outcome (E) Disregarding the outcome
6. With the onset of winter the snows began to fall, we were soon forced to remain indoors most of the time.
(A) the snows began to fall, we were soon forced to remain indoors
(B) the snows began to fall; we were soon forced to remain indoors
(C) the snows began to fall: we were soon forced to remain indoors
(D) the snows began to fall, having forced us to remain indoors
(E) the snows had begun to fall; we were soon forced to remain indoors

7. "Araby," along with several other stories from Joyce,s Dubliners, are going to be read at Town Hall by noted Irish actress Siobhan McKenna.
(A) are going to be read (B) were going to be read (C) are gone to be read
(D) is going to be read (E) is gone to be read

8. In 1980 the Democrats lost not only the executive branch, but also their majority in the United States Senate.
(A) lost not only the executive branch, but also their majority
(B) lost not only the executive branch, but also its majority
(C) not only lost the executive branch, but their majority also
(D) lost the executive branch, but also their majority
(E) lost not only the executive branch, but their majority also

9. Before considering an applicant for this job, he must have a degree in electrical engineering as well as three years experience in the field.
(A) Before considering an applicant for this job, he must have
(B) Before considering an applicant for this job, he should have
(C) We will not consider an applicant for this job without (D) To consider an applicant for this job, he must have
(E) We will not consider an applicant for this job if he does not have

10. To invest intelligently for the future, mutual funds provide an excellent opportunity for the average investor.
(A) To invest intelligently for the future, mutual funds (B) As an intelligent investment for the future, mutual funds
(C) Investing intelligently for the future, mutual funds (D) To invest with intelligence, mutual funds
(E) Having invested intelligently, you must determine that mutual funds

11. She was told to give the award to whomever she thought had contributed most to the welfare of the student body.
(A) to whomever she thought (B) to whoever she thought (C) to the senior whom she thought
(D) to whomsoever (E) to him whom she thought

12. Since he is lying the book on the table where it does not belong.
(A) Since he is lying the book on the table where it does not belong.
(B) He is lying the book on the table where it does not belong.
(C) Because he is laying the book on the table where it does not belong.
(D) Since he is laying the book on the table where it does not belong.
(E) He is laying the book on the table where it does not belong.

13. Mary is as fast as, if not faster than, anyone in her class and should be on the team.
(A) as fast as, if not faster than, anyone (B) as fast, if not faster than, anyone else
(C) as fast, if not more fast than, anyone (D) as fast as, if not faster than, anyone else
(E) as swift as, if not faster than, anyone

14. Senator Dole is one of the legislators who are going to discuss the budget with the President.
(A) one of the legislators who are going (B) one of the legislators who is going
(C) one of the legislators who has gone (D) the legislator who is going (E) the legislator who has gone

15. In general, the fate of Latin American or East Asian countries will affect America more than it
does Britain or France.
(A) will affect America more than it does (B) will effect America more than it does
(C) will affect America more than they do (D) will effect America more than they do
(E) will affect America more than they would
---------------------------------------------------------------------------------
Answers:

1.C 2.A 3.B 4.C 5.D 6.B 7.D 8.A 9.E 10.B
11.B 12.E 13.D 13.A 14.A

---------------------------------------------------------------------------------

Type 2: Reading Comprehension

Read the passage and answer the questions that follow it.

We,re ,animal people, who enjoy the company of all kinds of creatures. Consider this typical chain of events, leading to total confusion, which began one afternoon. My daughter telephoned me at work with the news that she had found a wonderful pine snake.
,Can we keep him?, she cried. I said ,Yes, but only overnight., We had set up a special tank for just such passers-through, overnight being long enough to admire and look them up in our well-used natural history book.
I was late getting home. I hurriedly put a pot on to boil just as screams of ,Oh, Mother! Help! Do something!, came from my sons, bedroom. I leapt to it.
The crisis involved Domino the cat and Bianca the white mouse given to me as a Mother,s Day present. (I,ve heard that some mothers get perfume). Domino, with mouse feet waving from his jaws, ran round and round the bedroom that was crowded with furniture and children.
Looking for a way out so he could enjoy his catch, Domino had so far avoided the forest of waving arms. I threw myself into the confusion and promptly tripped over something or someone to find myself on the floor.
As I thought about dropping my full weight on Domino when he next came past, my eyes locked on the snake. It had escaped - or, more correctly, was escaping. It was pouring itself up and out and off the table and all over the floor. I crouched like a rabbit at the approach of its bullish head, and long powerful body.
The snake and I were now both being jumped over by cat/mouse/kids in a screaming, leaping, hissing mass - the snake striking at every moment, the dog barking wildly.
The pot boiled over in the kitchen and I raced to shut off the gas, returning to the battle with new strength. This time I successfully captured Domino by the tail, and pulled the small, damp and miraculously uninjured mouse from his growling jaws. Incidentally, the same mouse was caught by the same cat three more times during its lifetime, but eventually died of old age.

Encouraged by my success with the cat, I looked the snake over for weak points. It didn,t have any. In the end, I sat on the floor like a snake-charmer, rocking backwards and forwards, but without a flute. Gradually, the snake relaxed enough to drop its head on to its piled-up body, but its eyes still shone with suspicion. I eventually ever-so-slowly eased my hands beneath the piled-up snake and gradually raised myself to a kneeling position, then I stood up and walked to the very end of the garden where I gave the snake the choice of living happily ever after on the garden shed by pointing it in the direction of a handy tree.
But when I finally gathered enough courage to release the snake,s head - fully expecting it to swing instantly around to crush my face in its powerful jaws - it slid away from the tree and up over my shoulders where, like a colourful leathery shawl, it gave every sign of making itself comfortable for the winter.
We stood in the gathering dusk, four young children, Mum and the snake. DJ, my eldest, broke the heavy silence with a scientific explanation: ,You know what it is, Mum? You,re nice and fat and warm, and the shed isn,t., I had the children gather at the snake,s tail end and gently encourage it to move on. Slowly and unwillingly it did so. Without a backward glance, the snake travelled smoothly up the wall to disappear over the now night-shadowed roof.

As the last tiny bit of tail disappeared from our property, three-year-old Clay sighed and said it for all of us: ,Boy, that was one big snake!,

1. Why did the children start shouting?
A. They were arguing about what to do.
B. The cat had eaten the mouse.
C. The snake had frightened them.
D. They wanted their mother to save the mouse.
2. What does the writer really mean when she says ,I,ve heard that some mothers get perfume,?
A. She would not be surprised to receive perfume.
B. She sometimes received perfume.
C. She thinks perfume is a strange present.
D. She would quite like to receive perfume.
3. When did she realise the snake was escaping?
A. when she arrived in the bedroom
B. as she lay on the floor
C. when she tripped over it
D. as she grabbed the cat
4. What does she mean when she says she was ,encouraged, by her success with the cat?
A. She now had the confidence to deal with the snake.
B. The cat was no longer a threat.
C. The snake no longer seemed so strong.
D. The children were pleased with what she,d done.
5. How did she get the snake out of the house?
A. She frightened it.
B. She sent it to sleep.
C. She chased it away.
D. She carried it.
6. Where did the snake move to instead of the tree?
A. up the garden wall
B. onto the writer,s shoulders
C. onto the roof of the shed
D. into the garden
7. The snake finally left the garden when the writer
A. used her hands to give it a push.
B. let go of its head.
C. got her children to help.
D. stood up quickly.
8. Why was the story written?
A. to warn
B. to amuse
C. to instruct
D. to advise
---------------------------------------------------------------------------------
Answers:
1.D 2.D 3.B 4.A 5.D 6.B 7.C 8.B
---------------------------------------------------------------------------------
Type 3: Sentence Completion
1. In the current research program, new varieties of apple trees are evaluated under different agricultural __________ for tree size, bloom density, fruit size, ___________ to various soils, and resistance to pests and disease.
a. conditions - adaptability
b. configurations - propensity
c. circumstances - proximity
d. auspices - susceptibility
e. regulations - conformity

2. Moving and parked, the automobile devours urban land, leaving the buildings as mere ________________ of habitable space in a sea of dangerous and ugly traffic
a. asylums
b. remnants
c. blocks
d. mountains
e. islands
3. Famous among job seekers for its __________ , the company, quite apart from generous salaries, bestowed on its executives annual bonuses and such __________ as low-interest home mortgages and company cars.
a. largesse - perquisites
b. altruism - credits
c. magnanimity - reparations
d. discernment - prerogatives
e. inventiveness - benefits

4. Slang is a language that rolls up its sleeves, spits on its hands and ____________.
a. goes to work
b. stays cool
c. embarrasses its user
d. communicates
e. puts its foot down

5. Having no sense of moral obligation, Shipler was as little subject to the __________ of conscience after he acted as he was motivated by its __________ before he acted.
a. balm - eloquence
b. qualms - atonement
c. reproaches - prompting,s
d. rewards - chastisement
e. ridicule - allure
---------------------------------------------------------------------------------
Answers:
1.A 2.E 3.A 4.B 5.C
---------------------------------------------------------------------------------

Type-3: Verbal Reasoning
Read the statements below and answer the questions that follow them.
I. Disprin is a medicine.
II. Disprin is an analgesic
III. Disprin has no side effects.
IV. Disprin is an over the counter drug.
1. Which of the following contradicts the case presented by the above statements?
a. Disprin may used as headache cure.
b. Disprin causes fever.
c. Disprin may be taken orally.
2. Which of the following supports the statements given above?
a. Disprin may be used as a pain killer.
b. Disprin may be used to cure a high temperature.
c. Disprin is used to stop a heart attack.
3. Which of the following is in contrast with the above statements?
a. Disprin is available at any pharmacy.
b. DIsprin is a dangerous drug.
c. Disprin cannot be bought without a prescription.

---------------------------------------------------------------------------------
Answers:
1.B 2.A 3.C
---------------------------------------------------------------------------------

WISH YOU ALL THE BEST