No. 1 Fresher Jobs Website in India.
Are you employer? Register to Post Jobs Login
Search Jobs

Past Example 6 - General - Other - 1 January 2004 by IBM

Details of Past Example 6 - General - Other - 1 January 2004 by IBM conducted by IBM for job interview.
Share This Job With Others

Aptitude

    1.  Speed of boat in still water is 10kmph..if it travels 24km downstream,16km upstream in the same 
      amount of time,what is the speed of the stream?
            (a)3kmph
            (b)3.5kmph
            (c)2kmph
            (d)...
2.  A cube of 3 units is painted on all sides.If this cube is divided into cubes of 1 unit,how many cube 
      have none of their faces painted?
               (a)...
               (b)2
               (c)1                                                                                                               
               (d)0
               (e)none of these
3.  If a person sells a product for rs141/- he suffers a loss of 6%.if he has to have a profit of 10%,
     at what price should he sell it?
                  (a)
                  (b)rs.175
                  (c)..
                  (d)rs.165
      ans.rs.165 (i think,check)
4.  A ball falls from a height of 8ft ,bounces back to half the distance & continues till it comes to rest.
     what is the total distance travelled by the ball?
              (a)24ft
             (b)...
             (c)infinite
            (d)cannot be determined
            ans:(a)
5.   Which of the following is the sum of 3 consecutive prime nos?
               (a)49
               (b)59
               (c)both a &b
               (d)....
               ans:c
6.  If the area of a square has increased by 69%,by what % has its side increased?
7.  In a class the average age is 16yrs.if the teacher who is 40 yrs of age is also included ,the average becomes 

     17yrs,how many students were there?
8.  If 3 houses are to be painted,mr A can paint a house in 6 days(nos are not same)...mr B can do the same in 8 

    days...& mr.C in 12 days.if mr A does the work for 8 days & leaves for vacation, & mr B continues the work
    for the next 6 days, for how many days should mr.C work?
    ans:11 days(check)
9. 4 thieves rob a bakery of the breadone after the other.each thief takes half of what is present ,& half  a 

     bread...if  at  the end 3 bread remains,what is the no of bread that was present initiallly?
     ans:63(check)
10. If the 1rst day of 1999 is a sunday,what is the last day?
            (a)sunday
           (b)monday                                                                                                        
           (c)....
          (d)cannot be determined.
11.  If A driver drives a car four times a lap 10,20 30,60 kmph what  is his average speed.

       ans:20kmph
       In a group there are two kinds of people type A & type B.type A people answer for any question as YES &

       that of type B as NO.if they can not answer to these question then they remain silent. the mayor asks question to 

       them as follows........
12.  If he asks a person are u type A
       a.YES b.NO c. Silent d.Can not be determined
13.  He asks two persons X &Ysimultaneously whether u of same type
        a. YES b. NO c.YES or NO d. Silent e. can not be determined
14.  Pointing to a person X he asks Y what is his type

       a. YES b. No c. Silent d can not be determined
15. Pointing to a person X he asks Y if I ask him whether r u  type A ,will he answer YES.Y says NO .what type

       of  B is
       a. YES b. NO . c. Silent d. can not be determined
16. Six squares of same dimension are kept side by side to make a rectangle with a perimeter of  182 cm. what is

       the perimeter of each square.
       ans) 52.
17. One student takes 20 mins to reach school if he goes at a speed of 15kmph .At what  speed should he go to 

      reach in 15 mins ( nos are not same) ans: 16kmph( check)
18. How many rational numbers are there between 0 & 5
      ans:infinite
19. A certain number of bullets were shared by 3 people equally.Each of them fired 4 bullets and the sum of the 

      remaining bullets was equal to the initial share each had got.what was the initial  number of bullets?
       ans:18..( 18/3=6; 
      6-4=2,6-4=2,6-4=2;                                                                                                
       2+2+2=6=ans)
          Technical:
  20. A trigger is
        (a) a statement ..start of database..
        (b)statements that r executed as a side effect to the modification to the database
        (c)... 
        (d)...
         ans (b)
 21. What does the following statement mean?
        int (*a)[4]
        (a),a, is a pointer to an array of 4 integers
        (b),a, is an array of pointers to integer
         (c),a, is a pointer to function returning an integer
         (d)...
          ans:a
22.  Best method to find out whether a given array already sorted,is sorted or not in min. time
      ans. insertion sort (check)
23. A primary key in one table also present in some other table is called
      (a)foreign key
      (b)secondary key
      (c)subordinate key
      (d)...
      ans. foreign key
24. Which of the following is a real time system?
        (a)robotics control
        (b)airline ticket reservation(ans)                                                                                     
        (c)
        (d)...
25.  A question to convert a big no in decimal to octal(check only for the last 2 nos in ans is sufficient)
26.  Which of the following is an example of a spooling device?
          (a)..
          (b)line printer..
          (c)
          (d)
          (e)...
27.  If in a table:account no,account holders name,account type ,.....(something else was given)are the fields,which 

        of  them could be the primary key?
           (a)account no(ans)
           (b)account holders name
           (c)account type
           (d)..
28.  If a file is opened in "r+" mode(in C),it means
       (a) write
        (b)read
        (c)...
        (d).....
29.  What is the difference between 123 and 0123 in c?
         (a)120
         (b)40
         (c)0
         (d)...
          ans:40
30.  Software Configuration Management process is -
          (a)developing & managing software for .....software....
         (b)developing & managing hardware for....software.......                                          
          (c)...
          (d)..
31.  Data Integrity constraint is
         (a)to ensure the presence of primary key
         (b)...
         (c)...
         (d)...
32. Which of the following uses the minimum length of cable?
        (a)ring
        (b)star
        (c)mesh
        (d)bus
        (e)all of the above
31. How can u append the ls and who to certain existing file (like  that)(i.e.listing & output of who is to be directed

       to a file
        (a)ls;who>filename
        (b)ls;who>>filename
         (c)(ls;who)>>filename
         (d)who;ls<filename
         (e)...
34. Suppose u have a network .users complain of slow ....u suspect a problem in network adapter once u find that 

       the data is continuous and erroneous.what device do u use?
        (a)volt-ohmmeter
        (b)SNMP
        (c)protocol... checking
        (d)all of the above
35. What is vector processing?
36. x-=y+1 is equivalent to what?                                                                                      
        (a)x=x-y+1
      (b)...
       (c)x=x-y-1
       (d)...
        ans:(c)
37. In a student form what is the relationship b/w student and course
         (a)one to one
         (b)many to one
         (c)one to many
         (d)many to many
38.  ROM is 
      (a)volatile 
      (b)permanent & fast
       (c)device containig boot up program & is not accessible 
       (d)...
I have given 38 questions out of 40 q,s ...hope it will be useful 2 all of u... they didnt select any ec people 4 

interview..:( only CS,IS..& 2 from TE. that,s all from my side.. here are some hr questions as sent by jagannatha  (CS-PESIT)
HR questions:
1. Why 2+2 is 4 why not 5.
     ans: assume u took 2 apples from A and 2 more apples from B and assume u are having 5 and give 2 to X and 

     give 2 more to Y then nothing will be with u i.e u lossed. (give some answers but dont say that it is like that only )
2. How may stones did hanuman thowned on lanka? ( diffirent but of same type)
     and one more how many trees are there in u,r campus
      ...
       ans:
    dont say i dont no say some no for ex 1000 and say i.e correct . they wont say any thing for that because it is not 

    possible to disprove that .
3. why IBM and etc .........