No. 1 Fresher Jobs Website in India.
Are you employer? Register to Post Jobs Login
Search Jobs

Latest Aptitude General Sample Paper by IBM

Details of Latest Aptitude General Sample Paper by IBM conducted by IBM for job interview.
Share This Job With Others

Aptitude section:

1. Time problem - Three persons A,B,C are waiting for Train.A has  to wait for sometime twice the time b has to wait.B has to wait  till 4:48 and c has to wait 4:57. What is the time now?(I,m not sure abt the question, but the answer is correct).
Ans  : is 4.39
2.Problem on probability -  What is the probablity of two persons among the four having birthday in he same month?
A. 75%
B. 50%
C. 33%
Ans  : I dont know the answer.
3. A,s salary is 25% more than B,s salary.How much % is b,s salary  on A,s salary?
Ans : It,s obviously 80%.
4. A problem on Boats and Streams...There is a river. A boy,s  house is at the river bank and his school is on the other side of the river. The distance between house and school is 1/4 miles.The  boy is going to school by swimming at the rate of 2.5mph.The  river,s upstream is 2mph.How long will it take him to reach the
school?
Ans : 30min.
5. The diameter of a wheel is 1.26m.If this wheel rotates 500  rotations, how long it can travel?
Ans : 1.98km.
6. If the ratio of speed of a train is 5:4:6 then what is ratio of  the time taken to cover same distance?
Ans : 12:15:10
7. If five buds can make a full cigarette, how many cigarettes can  we make with 121 buds?
Ans : 30
8. The ratio of radii of two cylinders is 2:3 and the ratio of  their heights is 5:3. If the volume of the bigger cylinder is 27,
then what is volume of the smaller one?
Ans : 20
9. If the sum of the digits of a two digit number is 9 less than  the original number, then what is the 10s digit of the number?
Ans : 1
10.   E N D

         + 5 G

       ---------
       G A M E
       ---------

Here find the value of D?
Ans : 8
11. A squirrel problem :
Ans :
12. Some people are standing square. From them 32 are removed and  then form a small square and then 8 more removed. now we cannot  form the square. so how many people are there at the beginning?
Ans : 81
13. A grandpa,s age is sum of his four grandsons provided that the  grandsons, ages are consecutive in number. Then what is the age of  the grandpa?
Ans : 78
14.If 20 men can build a wall 56m long in 6 days, then what length  of a similar wall can be built by 35 men in 3 days?
Ans : 49

15. If m power n = 121, then what is the value of (m-1) power  (n+1)?
Ans : 1000
16. What is the condition for a singular matrix? Ans : All values of a row are 0 and all values of a column are
0.
Note: For a matrix A, to be singular, The determinant value of  that matrix should be 0,ie, |A|=0
17. At 12 noon, Both hands of a clock meet together.After how many  minutes can they meet again?
Ans : 65:45min
18. The average of first 50 natural numbers?
Ans : 25.5
19. There is 20 litre solution containing 10% water and 90% spirit. How much water should be added to make the solution
containing 25% water?
Ans : 4 litres.
20. There are 20,6 and 9 rupees notes. you have to form 99 rupees with minimum number of notes.At what minimum number of notes you can achieve this?
Ans : 8

Technical:
==========
1. An attribute in a table that is related with primary key of the  another table is called...
Ans : Foreign key
2. The scope of the static varaible is...
Ans : function
3. Which of the following has the function scope?

    A.Automatic
    B.Static
    C.Global
    D.Goto label
    E.All the above