No. 1 Fresher Jobs Website in India.
Are you employer? Register to Post Jobs Login
Search Jobs

Paper - 24 September 2006 - Aminabad Inter College,Lucknow by HAL

Details of Paper - 24 September 2006 - Aminabad Inter College,Lucknow by HAL conducted by HAL for job interview.
Share This Job With Others

HAL PLACEMENT PAPER


Questions were 160 in number,containing one mark each.Total=160 marks
Q1.Functional Dependency is:-
a)a type of constraint
b)data constraint
c)varies with time
d)none of these
ans:-a

Q2.which of the following is an atomic transaction:?
a)a transaction in which all the instructions are either committed or aborted
b)a transaction which consists of only one instruction
c)a transaction in which all insrtuctions are committed.
d)none of these
ans:- a

Q3.Find the sign-and-magnitude of 22.5625
ans:- 0,1110.1001(check)

Q4. which of the following is/are true about 1,s and 2,s compements:
i)In 1,s complement form. 0 has two representations
ii)in 1,s complement, the magnitude of lowest number is equal to the magnitude of highest number
iii)In 2,s complement, 0 has two representations

a)i only  b)i and ii
c)iii only d)all of these

Q5.if(base {
  cout<<"recovery stable"< }
else
{
  cout<<"recovery unstable"< }
which of the values will print "recovery stable"?
a)base=8,height=8
b)base=3 height=2
c)base=5 height=3
d)base=4 height=7
ans:-d

Q6.which are the major components of a computer?
a)CPU,monitor,keyboard,RAM,mouse
b)sound card,modem,printer
c)CPU,RAM,sound card
(I don,t remember exactly,but the option was a) )

Q7. which of the addressing modes require largest memory access time?
a)Direct
b)Indirect
c)base Index
d)PC relative
ans:b

Q8.Network Protocol doesn,t consists of which of the following:
a)character Length
b)baud length
c)BIOS
d)none of these
ans:c

Q9.A token while passing from one token ring network to another requires the services of:
a)a simple bridge
b)a transparent bridge
c)repeater
d)router
ans: b

Q10. some questions were from mathematics like matrix,vectors,differential equations

Q11. vande mataram was derived from the book :
a)anand math
b)geetanjali
c)life of pie
d)none of these
ans:a

Q12.which desert-country pair is  correctly matched?
a)kalahari-asia
b)sahara-australia
c)gobi-mongolia
d)thar-america
ans:c

Q13.who exavated mohenjo-daro:
a)W.C.banerjee
and some more options were there

Q14.calorimeter measures:
a)quantity of heat generated
b)heat radiation
c)temperature
d)none of these
ans:b