No. 1 Fresher Jobs Website in India.
Are you employer? Register to Post Jobs Login
Search Jobs

Placement Paper Aptitude Question Paper 08 September 2012 by ELICO

Details of Placement Paper Aptitude Question Paper 08 September 2012 by ELICO conducted by ELICO for job interview.
Share This Job With Others
Aptitude Questions

1.Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did
the winning candidate get?
A.57%
B.60%
C.65%
D.90%
Answer:A
Ex:Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400.
∴ Required percentage =(11628/20400)x 100% = 57%

2.Raman,s salary was decreased by 50% and subsequently increased by 50%. How much percent does he loss?
A.Rs. 25
B.Rs. 50
C.Rs. 75
D.Rs. 85
Answer:C
EX:Let the original salary = Rs. 100.
New final salary = 150% of (50% of Rs. 100)
∴ New final salary = (150/100) x (50/100)x 100 = 75

3.Railways fares of 1st, 2nd and 3rd classes between two stations were in the ratio of 8:6:3. The fares of 1st and 2nd class were
subsequently reduced by 1/6 and 1/12 respectively. If during a year, the ratio between passenger of 1st, 2nd and 3rd classes was
9:12:26 and total amount collected by the sale of tickets was Rs 1088, then find the collection from the passengers of 1st class.
A.Rs 260
B.Rs 280
C.Rs 300
D.Rs 320
Answer:D
Ex:New ratio of fares (1st, 2nd and 3rd)= 8 x1/5:6 x11/12:3 x 1 = 40 : 33 : 18
Ratio of passengers = 9 : 12 : 26
Ratio of amount collected = 40 x 9 : 12 x 33 : 26 x 18= 90 : 99 : 117
Amount collected from 1st class fares = (90/306) x 1088 = Rs 320

4.If √2n = 64, then the value of n is
A.2
B.4
C.6
D.12
Answer:D
Ex:Given,√2n = 64
⇒ (2n)1/2 = 26
⇒ (2)n/2 = 26
⇒n/2= 6
= 12

5.If ax =b, by= c and cz= a, then the value of xyz is
A.0
B.1
C.1/abc
D.abc
Answer:B
Ex:a1 = cz.
= (by)z.
= (byz).
= (ax)yz.
Therefore, xyz= 1

6.The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?
A.4 years
B.8 years
C.10 years
D.None of these
Answer:A
Let the ages of children be x, (x + 3), (x + 6), (x + 9) and (x + 12) years.
Then, x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) + (x + 12) = 50
⇒ 5x = 20
⇒ x = 4
∴ Age of the youngest child = x = 4 years.

7.Q is as much younger than R as he is older than T. If the sum of the ages of R and T is 50 years, what is definitely the difference
between R and Q,s age?
A.1 year
B.2 years
C.25 years
D.Data inadequate
E.None of these
Answer:D
EX:R - Q = R- T ⇒ Q = T.
Also, R + T = 50 ⇒ R + Q = 50.
So, (R - Q) cannot be determined.

8.The least number which should be added to 2497 so that the sum is exactly divisible by 5, 6, 4 and 3 is:
A.3
B.13
C.23
D.33
Answer:C
Ex:L.C.M. of 5, 6, 4 and 3 = 60.
On dividing 2497 by 60, the remainder is 37.
∴ Number to be added = (60 - 37) =23

9.A rectangular court 3.78 metres long and 5.25 metres wide is to be paved exactly with square tiles, all of the same size. What is
the largest size of the tile which could be used for the purpose?
A.14 cms
B.21 cms
C.42 cms
D. None of these
Answer:D
Ex:Largest size of the tile . = H.C.F of 378cm and 525 cm = 21 cm.

10.January 1,2004 was a Thursday, what day of the week lies on Jan 2005?
A.Monday
B.Thursday
C.Saturday
D.Sunday
Answer:C
EX:The year 2004 being a leap year, has 2 odd days.
So, first day of 2005 will be 2 days beyond Thursday and so it will be Saturday.

11.Pointing to a person, Deepak said, "His only brother is the father of my daughter,s father". How is the person related to Deepak?
A.Father
B.Grandfather
C.Uncle
D.Brother-in-law
Answer:C
EX:Father of Deepak,s daughter,s father = Deepak,s father.
Hence, the person in the brother of Deepak,s father.
Therefore, the person is the uncle of Deepak.

12.A,s son B is married with C whose sister D is married to E the brother of B. How D is related to A?
A.Sister
B.Daughter,s-in-law
C.Sister-in-law
D.Cousin
Answer:B
EX:Since E is the brother of B
Therefore, A is the father of E
but D is the wife of E.
Hence, D is the daughter-in-law of A.

13.125,126,124,127,123, ...?
A.126
B.129
C.123
D.128
Answer:D
EX:The sequence is +1 -2 +3 -4 +5.
So, 123 + 5 = 128.

14.In a certain code language

GRANAMELKE means BIG TREE
PINIMELKE means LITTLE TREE
MELKEHOON means TREE HOUSE

Which word could mean BIG HOUSE?

A.GRANAHOON
B.PINISHUR
C.PINIHOON
D.PINIHOON
Answer:A
Ex:From the question, we get:
GRANA means BIG
MELKE means TREE
PINI means LITTLE
HOON means HOUSE.

Therefore, GRANAHOON means BIG HOUSE.

15.PIGEON : PEACE : : WHITE FLAG : ?
A.Enmity
B.Victory
C.Surrender
D.War
Answer:C
Ex:Pigeon is the symbol of peace and white flag is the symbol of surrender.