No. 1 Fresher Jobs Website in India.
Are you employer? Register to Post Jobs Login
Search Jobs

Aptitude - General by BlueStar

Details of Aptitude - General by BlueStar conducted by BlueStar for job interview.
Share This Job With Others

Blue star paper has got 2 sections. Firstly u need to clear the aptitude test. It is very easy. Some of the ques are as follows: 

    1.   Complete the series  1 6 3 7 5 8 7 ?    
              ans: 9

    2.   If circle is one octagon is 2 4 6 8 or 1                                         

    3.    pick the odd one out   bend   shave   chop   whittle   shear
            ans bend.

   4.    2 persons start from a pt. and go in opposite  directions. After going 3 km they turn left 
          and walk  4 km .how far r they now?   Ans: 10 km

  5.     There was a ques on work something like 2 typists type 2 papers in 4 hrs then in how much 
          time will 5 typists take or something like that

  6.     There were 2 ques on proverbs u were supposed to tell the meaning.they were easy.

  7.     A person runs 6 ft in 1/4 sec. how much it will run in 10 sec. ans 240

  8.     Find odd one cat ,dog,rabbit,hamster,elk.

  9.     In a party man & his wife ,and there r 2 son with their wives, and every son has 4 children

          in his family .how  manyperson r in party.

 10.    Unsreambled the word P U T E C A S A H (like that) paraschute

 11.    Add a word in starting of SCAPE and at the end of Grass, u will get two different word 
         ans:- land grassland landscape                                                                

 13.   All men of this party are republican . mohan is member of this party. mohan is republican is 

         true or false or camn,t say?

 14.   There r 1200 elephant .some have blue and pink strips.some have pink & green strip. 400 ele.
         have only pink strip. how many have only blue strip   Ans:. 400
         b. can,t determined. c.none

 15.   Day light Day break Day time After clearing aptitude there was technical paper.  It had 2
         sections.In section A there were 4 subsections out of  which 2 were to be attempted. the
          first subsection was on c and unix, second on c++,third on vb/asp/com and  fourth on rdbms. In 
          section B general computer awareness.  In section A I did c and c++. Some ques were
          as follows

                                         Technical 

   1.   void main()
         {
          extern int a;
          a=10;
           printf("%d",a);
          }
         1.  Give linker error- a not defined ans
          2.  Print 10
          3.  Give compiler error

   2.    int a[10];
         printf("%d,%d",a[0],a[12]);
         will compiler show any error?                                                                   
         ans no

  3.    socket() is a
           1.  system call ans
           2.   library function
           3.   both
           4.   none

         In c++ there were conceptual ques on virtualfunctions , operator overloading etc. in section B 

          some ques were as follows 1.in microprocessor over clocking will result in
           1.  overheating
           2.  malfunctioning  ans(check)
           3.   life would be half
           4.

  4.    Cache is
           1.  ROM
           2.  RAM ans
           3.  PRAM
           4.  EPRAM

  5.      How can pass an array to a fns.                                                       
           1.   desgin(**a)
           2.   desgin (*a)
           3.  dasgien(&a[0]);
           4.

  6.     Unix has pipelining fromatted &
              a.  high level
              b.  low "
              c .  mid level
              d.  none "

  7.     Task switching is
             1.process switching
             2.
             3
             4.all of the above ans

  8.     Thread arev ans .light weight process+(c)....................... 

  9.     virual fns are defined as ................

 10.     which is not bus interface
            a.  pci
            b.  ide
            c.  age
            d.   none

 11.      switch statement use only                                                                           
            a.  char
            b.  int
            c.  both
            d.  all of the above

 12.    Multiple inheritence can not be used in a case.......................................?

 13.    What is difference b/w simple SQDL & Object oriented SQDL.

 14.    Virtual Destructor is used...........................

 15.    Question on two pass assembler.........................

 16.    Link list uses
            a.  countiguos memory allocation
            b.  non coun. " "
            c.  both
            d.  none

 17.    Non linear structure a. q & stack
            ans:- b.tree & graph
               c. tree & stack
               d. tree & linklist

 18.    E ncryption is
             ans a. change readable code to cipher text
               b.none
                c.
                d.
 19.    Sizeof () operator is used for
          a.  data type
          b.  data type & veriable
          ans c. both
         d.   none

 20.    deadlock condition
          ans. no process knows exactly that both are waiting for each other.

 21.     static
          ans:- it,s initial value is one --- not true
 22.     new can be overloaded ------ true
 23.     virtual function------- ans a and c means no code and forceful inheritance
 24.       for(;;)
           ans:- infinite loop
          Only three unix questions were there                                                           
           1. socket() is  a   answer: a)  system call

          2. two types of pipeline in unix one is formatted  and  other one   is highlevel  middle level  
              lowlevel none  ( i don,t answer for this question  pls check  it out)  RDBMS
          1. CAN foreign key have null values??  
               answer: YES

          2 IN RDbms SORTING IS PERFORMED IN   

             ANSWER: TEMP