No. 1 Fresher Jobs Website in India.
Are you employer? Register to Post Jobs Login
Search Jobs

Placement Papers by AST Pvt Ltd

Details of Placement Papers by AST Pvt Ltd conducted by AST Pvt Ltd for job interview.
Share This Job With Others
All the programs are tested under Turbo C/C++ compilers.
It is assumed that,
􀂾 Programs run under DOS environment,
􀂾 The underlying machine is an x86 system,
􀂾 Program is compiled using Turbo C/C++ compiler.
The program output may depend on the information based on this assumptions (for example sizeof(int) == 2 may be assumed).
Predict the output or error(s) for the following:
1. void main()
{
int const * p=5;
printf("%d",++(*p));
}
Answer:
Compiler error: Cannot modify a constant value.
Explanation:
p is a pointer to a "constant integer". But we tried to change the value of the "constant integer".
2. main()
{
char s[ ]="man";
int i;
for(i=0;s[ i ];i++)
printf("\n%c%c%c%c",s[ i ],*(s+i),*(i+s),i[s]);
}
Answer:
mmmm
aaaa
nnnn
Explanation:
s[i], *(i+s), *(s+i), i[s] are all different ways of expressing the same idea. Generally array name is the base address for that array. Here s is the base address. i is the index number/displacement from the base address. So, indirecting it with * is same as s[i]. i[s] may be surprising. But in the case of C it is same as s[i].
3. main()
Collected By Anuranjan Misra, IIMS Bareilly
11
{
float me = 1.1;
double you = 1.1;
if(me==you)
printf("I love U");
else
printf("I hate U");
}
Answer:
I hate U
Explanation:
For floating point numbers (float, double, long double) the values cannot be predicted exactly. Depending on the number of bytes, the precession with of the value represented varies. Float takes 4 bytes and long double takes 10 bytes. So float stores 0.9 with less precision than long double.
Rule of Thumb:
Never compare or at-least be cautious when using floating point numbers with relational operators (== , >, x);
printf("%s",s->name);
}
Answer:
Compiler Error
Explanation:
You should not initialize variables in declaration
Collected By Anuranjan Misra, IIMS Bareilly
16
18. #include
main()
{
struct xx
{
int x;
struct yy
{
char s;
struct xx *p;
};
struct yy *q;
};
}
Answer:
Compiler Error
Explanation:
The structure yy is nested within structure xx. Hence, the elements are of yy are to be accessed through the instance of structure xx, which needs an instance of yy to be known. If the instance is created after defining the structure the compiler will not know about the instance relative to xx. Hence for nested structure yy you have to declare member.
19. main()
{
printf("\nab");
printf("\bsi");
printf("\rha");
}
Answer:
hai
Explanation:
\n - newline
\b - backspace
\r - linefeed
20. main()
{
int i=5;
printf("%d%d%d%d%d%d",i++,i--,++i,--i,i);
}
Answer:
45545
Explanation:
The arguments in a function call are pushed into the stack from left to right. The evaluation is by popping out from the stack. and the evaluation is from right to left, hence the result.
21. #define square(x) x*x
Collected By Anuranjan Misra, IIMS Bareilly
17
main()
{
int i;
i = 64/square(4);
printf("%d",i);
}
Answer:
64
Explanation:
the macro call square(4) will substituted by 4*4 so the expression becomes i = 64/4*4 . Since / and * has equal priority the expression will be evaluated as (64/4)*4 i.e. 16*4 = 64
22. main()
{
char *p="hai friends",*p1;
p1=p;
while(*p!=,\0,) ++*p++;
printf("%s %s",p,p1);
}
Answer:
ibj!gsjfoet
Explanation:
++*p++ will be parse in the given order
􀂾 *p that is value at the location currently pointed by p will be taken
􀂾 ++*p the retrieved value will be incremented
􀂾 when ; is encountered the location will be incremented that is p++ will be executed
Hence, in the while loop initial value pointed by p is ,h,, which is changed to ,i, by executing ++*p and pointer moves to point, ,a, which is similarly changed to ,b, and so on. Similarly blank space is converted to ,!,. Thus, we obtain value in p becomes "ibj!gsjfoet" and since p reaches ,\0, and p1 points to p thus p1doesnot print anything.
23. #include
#define a 10
main()
{
#define a 50
printf("%d",a);
}
Answer:
50
Explanation:
The preprocessor directives can be redefined anywhere in the program. So the most recently assigned value will be taken.
24. #define clrscr() 100
main()
{
clrscr();
Collected By Anuranjan Misra, IIMS Bareilly
18
printf("%d\n",clrscr());
}
Answer:
100
Explanation:
Preprocessor executes as a seperate pass before the execution of the compiler. So textual replacement of clrscr() to 100 occurs.The input program to compiler looks like this :
main()
{
100;
printf("%d\n",100);
}
Note:
100; is an executable statement but with no action. So it doesn,t give any problem
25. main()
{
printf("%p",main);
}
Answer:
Some address will be printed.
Explanation:
Function names are just addresses (just like array names are addresses).
main() is also a function. So the address of function main will be printed. %p in printf specifies that the argument is an address. They are printed as hexadecimal numbers.
27) main()
{
clrscr();
}
clrscr();
Answer:
No output/error
Explanation:
The first clrscr() occurs inside a function. So it becomes a function call. In the second clrscr(); is a function declaration (because it is not inside any function).
28) enum colors {BLACK,BLUE,GREEN}
main()
{
printf("%d..%d..%d",BLACK,BLUE,GREEN);
return(1);
}
Answer:
0..1..2
Collected By Anuranjan Misra, IIMS Bareilly
19
Explanation:
enum assigns numbers starting from 0, if not explicitly defined.
29) void main()
{
char far *farther,*farthest;
printf("%d..%d",sizeof(farther),sizeof(farthest));
}
Answer:
4..2
Explanation:
the second pointer is of char type and not a far pointer
30) main()
{
int i=400,j=300;
printf("%d..%d");
}
Answer:
400..300
Explanation:
printf takes the values of the first two assignments of the program. Any number of printf,s may be given. All of them take only the first two values. If more number of assignments given in the program,then printf will take garbage values.
31) main()
{
char *p;
p="Hello";
printf("%c\n",*&*p);
}
Answer:
H
Explanation:
* is a dereference operator & is a reference operator. They can be applied any number of times provided it is meaningful. Here p points to the first character in the string "Hello". *p dereferences it and so its value is H. Again & references it to an address and * dereferences it to the value H.
32) main()
{
int i=1;
while (i2)
Collected By Anuranjan Misra, IIMS Bareilly
20
goto here;
i++;
}
}
fun()
{
here:
printf("PP");
}
Answer:
Compiler error: Undefined label ,here, in function main
Explanation:
Labels have functions scope, in other words The scope of the labels is limited to functions . The label ,here, is available in function fun() Hence it is not visible in function main.
33) main()
{
static char names[5][20]={"pascal","ada","cobol","fortran","perl"};
int i;
char *t;
t=names[3];
names[3]=names[4];
names[4]=t;
for (i=0;i