Latest EIL Placement Papers and EIL Interview Questions for HR Round

EIL Placement Paper CSE,latest 2012-2013

EIL Technical Questions For CSE,EIL Latest CSE Question papers,EIL Solved CSE Question papers,EIL Previous CSE Questions and Answers

1 Which of the following is/are storage class
A. Automatic
B. Static
C. Allocated
D. All of Above
Ans: D

2 What will the output of following code
{
int x = 10, y = 15;
x = x++;
y = ++y;
printf(“%d, %d \n”, x, y);
}
A. 10, 15
B. 10, 16
C. 11, 16
D. 11, 15
Ans:C

3 NULL Pointer can be used as
A. To stop indirection in a recursive data structure
B. As an error value
C. As a sentinel Value
D. All of Above
Ans:D

4 Which one of the following is not the advantages of functions?
A. Debugging is easier
B. Testing is easier
C. Recursive call is possible
D. It consumes low disk space
Ans:D

5 What is the result of the following statement?
x = y = z = 0;
A. x = 0, y = Null, z = Null
B. x = 0, y = 0, z = 0
C. x = 0, y = 1, z = 2
D. the statement is incorrect
Ans:B

6 What is the result of the following statement?
X = 10;
y = ++x;

A. x = 10, y = 10
B. x = 10, y = 11
C. x = 11, y = 10
D. x = 11, y = 11
Ans:D

7 Which of the following statement creates infinite loop?
A. for ( ; ; )
B. while ( ; ; )
C. when ( ; ; )
D. if( ; ; )
Ans:A

8 The use of “break” Statement
A. to terminate a case in the switch statement
B. to force immediate termination of a loop
C. Both A & B
D. Only A
Ans:C

9 to use the function tolower(), which of the following header file should include
A. string.h
B. conio.h
C. ctype.h
D. Don’t need any header file
Ans: C

10 What is the function overloading?
A. Calling a function from another function
B. Having more than one functions of same name
C. Calling a function from itself
D. There is no such term in C/C++
Ans:B

11.$x=array("aaa","ttt","www","ttt","yyy","tttt");
$y=array_count_values($x);
echo $y[ttt];
?>
A.2
B.3
C.1
D.4
Ans: A

12.How do you get information from a form that is submitted using the "get" method?
A.$_GET[];
B.Request.Form;
C.Request.QueryString;
D.$_POST[];
Ans:A

13.Full form of PHP
A.PreHypertextProcessor
B.HypertextPreprocessor
C.Hypertext Postprocessor
D.PostHypertextProcessor
Ans:C

14.$x=array(1,3,2,3,7,8,9,7,3);
$y=array_count_values($x);
echo $y[8];
?>
A.43
B.1
C.8
D.6
Ans:B

15.PHP variables are
A.Multitype variables
B.Double type variables
C.Single type variable
D.Trible type variables
Ans: A

16.Father of PHP?
A.Larry Wall
B.Rasmus Lerdorf
C.James Gosling
D.Guido Van Rossum
Ans:B

17.The PHP syntax is most similar to:
A.PERL and C
B.Java script
C.VB Script
D.Visual Basic
Ans:A

18.Which of the following extensions suggest that the file is a backup copy
A.Bak
B.Bas
C.Com
D.Txt
Ans: A

19.Each IP packet must contain
A.Only Source address
B.Only Destination address
C.Source and Destination address
D.Source or Destination address
Ans:C

20.Bridge works in which layer of the OSI model?
A.Appliation layer
B.Transport layer
C.Network layer
D.Datalink layer
Ans:D

21. _______ provides a connection-oriented reliable service for sending messages
A.TCP
B.IP
C.UDP
D.All of the above
Ans:A

22.Which layers of the OSI model are host-to-host layers?
A.Transport, Session, Persentation, Application
B.Network, Transport, Session, Presentation
C.Datalink, Network, Transport, Session
D.Physical, Datalink, Network, Transport
Ans:A

23.Which of the following IP address class is Multicast
A.Class A
B.Class B
C.Class C
D.Class D
Ans:D

24.Which of the following is correct regarding Class B Address of IP address
A.Network bit – 14, Host bit – 16
B.Network bit – 16, Host bit – 14
C.Network bit – 18, Host bit – 16
D.Network bit – 12, Host bit – 14
Ans:A

25.The last address of IP address represents
A. Unicast address
B. Network address
C. Broadcast address
D. None of above
Ans:C

26.How many bits are there in the Ethernet address?
A.64 bits
B.48 bits
C.32 bits
D.16 bits
Ans:B

27.How many layers are in the TCP/IP model?
A.4 layers
B.5 layers
C.6 layers
D.7 layers
Ans:A
28.Which of the following layer of OSI model also called end-to-end layer?
A.Presentation layer
B.Network layer
C.Session layer
D.Transport layer
Ans:D

29.A network that requires human intervention of route signals is called a ?
A.Bus network
B.Ring netwkork
C.Star network
D.T-switched network
Ans:D

30.Adaptive or dynamic directory used in packet routing changes ?

A.within each user session
B.with each user session
C.at system generation times only
D.Both A and B
Ans:A

31.Which of the following signal is not standard RS-232-C signal ?

A.VDR
B.RTS
C.CTS
D.DSR
Ans:A

32.In a DMA write operation the data is transferred
A.from I/O to memory.
B.from memory to I/O.
C.from memory to memory.
D.from I/O to I/O.
Ans:A

33.Number of the times the instruction sequence below will loop before coming out of
loop is
MOV AL, 00h
A1:INC AL
JNZ A1
A.00
B.01
C.255
D.256
Ans:D

34.Direction flag is used with
A.String instructions.
B.Stack instructions.
C.Arithmetic instructions.
D.Branch instructions.
Ans:A

35.LOCK prefix is used most often
A.during normal execution.
B.during DMA accesses
C.during interrupt servicing.
D.during memory accesses.
Ans:C

36.8251 is a
A.UART
B.USART
C.Programmable Interrupt controller
D.Programmable interval timer/counter
Ans:B

37.Which interrupt has the highest priority?
A.INTR
B.TRAP
C.RST6.5
Ans: C

38.Which stack is used in 8085?
A.FIFO
B.LIFO
C.FILO
Ans:B

39.Using DeMorgan,s Theorem we can convert any AND-OR structure into

A.NAND-NAND
B.OR-NAND
C.NAND-NOR
D.NOR-NAND
Ans:A

40.Which of the following file format supports in Windows 7?
A) NTFS
B) BSD
C) EXT
D) All of the above
Ans:A

41.The Primary job of the operating system is
A) Manage Commands
B) Manage Users
C) Manage Programs
D) Manage Resources
Ans:D

42.What is the meaning of “Hibernate” in Windows XP/Windows 7?
A) Restart the Computer in safe mode
B) Restart the Computer in hibernate mode
C) Shutdown the Computer terminating all the running applications
D) Shutdown the Computer without closing the running applications
Ans:D

43.Who is called a supervisor of computer activity?
A) Memory
B) Operating System
C) I/O Devices
D) Control Unit
Ans:B

44.Virtual Memory is
A) Extremely Large Main memory
B) Extremely Large Secondary memory
C) An illusion of extremely large main memory
D) An illusion of extremely large secondary memory
Ans:C

45.Operating System manages
A) Memory
B) Processor
C) I/O devices
D) All of the above
Ans:D

46.What should be the first step while OS upgrading?
A) Delete old Operating System
B) Backup old Operating System
C) Backup Critical Data
D) Format Hard Disks
Ans:C

47.Unix Operating System is an
A) Multi User Operating System
B) Time Sharing Operating System
C) Multi Tasking Operating System
D) All the Above
Ans:D

48.In which type of the following OS, the response time is very crucial.
A) Network Operating System
B) Real Time Operating System
C) Batch Operating System
D) Unix Operating System
Ans:B

49.The file system “NTFS” stands for
A) New Type File System
B) Never Terminated File System
C) New Technology File System
D) Non Terminated File System
Ans: C

50.ASK, PSK, FSK, and QAM are examples of ________ conversion.
A.digital-to-digital
B.digital-to-analog
C.analog-to-analog
D.analog-to-digital
Ans:B

51.AM and FM are examples of ________ conversion.
A.digital-to-digital
B.digital-to-analog
C.analog-to-analog
D.analog-to-digital
Ans:C

52.In QAM, both ________ of a carrier frequency are varied.
A.frequency and amplitude
B.phase and frequency
C.amplitude and phase
D.none of the above
Ans:C

53.Quadrature amplitude modulation (QAM) is a combination of ___________.
A.ASK and FSK
B.ASK and PSK
C.PSK and FSK
D.none of the above
Ans:B

54.The constellation diagram of BPSK has ______ dots.
A.2
B.1
C.0
D.none of the above
Ans:A

55.Analog-to-analog conversion is needed if the available bandwidth is _______.

A.low-pass
B.band-pass
C.either (a) or (b)
D.neither (a) nor (b)
Ans:B

56.A phase-locked loop (PLL) is a feedback circuit consisting of a
A.phase detector
B.low-pass filter.
C.VCO.
D.all of the above
Ans:D

57.Amplitude modulation is a ________ process.
A.multiplication
B.division
C.sum/difference
D.[NIL]
Ans:A

58.What does VCO stand for?
A.Visually-Controlled Organization
B.Voltage-Controlled Oscillator
C.Voltage-Centered Oscilloscope
Ans:B

59.The intermediate frequency in a standard AM receiver is
A.455 Hz.
B.455 kHz.
C.4.55 MHz.
D.none of the above
Ans:B

60.Light may be propagated along a fiber-optic cable in which of the following modes?
A.multimode step index
B.single-mode step index
C.multimode graded index
D.all of the above
Ans:D
Advertising

EIL Placement Paper Mechanical Engineering Technical Questions 2012


EIL free sample palcement papers,EIL previous years question papers,EIL (Engineers India Limited) Latest Technical Questions with Answers for 2012 Management Trainee Recruitment| Questions from Mechanical/EEE/EC/CSE/ and General Aptitude Questions,Engineeers India Limited(EIL) Latest Technical Questions for new Management Trainee Exam -2012,EIL Latest free solved sample placement papers,EIL question papers last 10 years Previous question papers

1.A feeler gauge is used to check
a. Radius
b. Screw pitch
c. Surface roughness
d. Unsymmetrical shape
e. Thickness of clearance
Ans:e

2. Which one of the following methods produces gear by generating process
a. Hobbing
b. Casting
c. Punching
d. Milling
e. Broaching
Ans: a
3. An incompressible fluid (kinematic viscosity, 7.4 x 10-7 m2/s, specific gravity, 0.88) is held between two parallel plates. If the top plate is moved with a velocity of 0.5 m/s while the bottom one is held stationary,
the fluid attains a linear velocity profile in the gap of 0.5 mm between these plates; the shear stress in Pascal,s on the surface of top plate is

a) 0.651 x 10-3
b) 0.651
c) 6.51
c) 0.651 x 103

Answer : (B)

4. During a Morse test on a 4 cylinder engine, the following measurements of brake power were taken at constant speed.

All cylinders firing 3037 kW
Number 1 cylinder not firing 2102 kW
Number 2 cylinder not firing 2102 kW
Number 3 cylinder not firing 2100 kW
Number 4 cylinder not firing 2098 kW
The mechanical efficiency of the engine is
A) 91.53%
B) 85.07%
C) 81.07%
D) 61.22%

Answer : (C)
5. In terms of theoretical stress concentration factor (Kt) and fatigue stress concentration factor (Kf ), the notch sensitivity ,q, is expressed as

A) (Kf -1) (Kt -1)
B) (Kf -1) (Kt +1)
C) (Kt -1) (Kf -1)
D) (Kf +1) (Kt +1)

Answer : (A)

6.During the execution of a CNC part program block NO20 GO2 X45.0 Y25.0 R5.0 the type of tool motion will be

A) circular Interpolation — clockwise
B) circular Interpolation — counterclockwise
C) linear Interpolation
D) rapid feed

Answer : (A)

7.3 In an interchangeable assembly, shafts of size 25.000+0.040mm mate with holes of size 25.000+0.020 mm. The maximum possible clearance in the assembly will be

A) 10 microns
B) 20 microns
C) 30 microns
D) 60 microns

Answer : (D)

8.In PERT analysis a critical activity has

A) maximum Float
B) zero Float
C) maximum Cost
D) minimum Cost

Answer : (B)
9.11 The S-N curve for steel becomes asymptotic nearly at

A) 103 cycles
B) 104 cycles
C) 106 cycles
D) 109 cycles

Answer : (C)
10. The property of a material which enable it to resist fracture due to high impact loads is known as
a. Elasticity
b. Endurance
c. Strength
d. Toughness
e. Resilience
Ans:d

11. Spring index is
a. Ratio of coil diameter to wire diameter
b. Load required to produce unit deflection
c. Its capability of storing energy
d. Indication of quality of spring
e. Nothing
Ans:a

12. Metal in machining operation is removed by
a. Tearing chips
b. Distortion of metal
c. Shearing the metal across a zone
d. Cutting the metal across a zone
e. Pushing the metal with tool
Ans:c

13.Where does mixing of fuel and air takeplace in case of diesel engine ?
a. Injection pump
b. Injector
c. Engine cylinder
d. Inlet manifold.


14.Which one of the following is NOT a necessary assumption for the air-standard Otto cycle?

1)All processes are both internally as well as externally reversible.
2)Intake and exhaust processes are constant volume heat rejection processes.
3)The combustion process is a constant volume heat addition process.
4)The working fluid is an ideal gas with constant specific heats.

15.Internal gear cutting operation can be performed by
1)milling
2)shaping with rack cutter
3)shaping with pinion cutter
4)hobbing
.
16.A solid circular shaft of diameter 100 mm is subjected to an axial stress of 50 MPa. It is further subjected to a torque of 10 kNm. The maximum principal stress experienced on the shaft is closest to

a)41 MPa
b)82 MPa
c)164 MPa
d)204 MPa
.
17.A uniform rigid rod of mass m = 1 kg and length L = 1 m is hinged at its centre and laterally supported at one end by a spring of spring constant k = 300 N/m. The natural frequency ?n in rad/s is

a)10
b)20
c)30
d)40
18.The torque transmitted by a clutch is given by
a) T = μWR
b) T = μ/WR
c) T = μW/R
d) T = 1/μWR

19.Propeller shaft is used for the purpose of
a) transmitting the drive from the transmission to the bevel pinion of the final drive
b) transmitting the drive from the crankshaft to the road wheels
c) transmitting the drive from the transmission to the road wheels
d) transmitting the drive from the crankshaft to the bevel pinion of the final drive

20.Double declutching is used for the engagement of gears in
a) sliding mesh type of gear box
b) constant mesh type of gear box
c) synchromesh type of gear box
d) none of the above


Practice! More Sample Placement Questions


21.The number of arms provided to the Cross of the Hook’s joint is
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

22.The number of spring loaded balls provided circumferentially in a synchromesh gear box is
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

23. Toughness of a material is equal to area under ____________ part of the stress-strain curve.
(a) Elastic
(b) Plastic
(c) Both
(d) None
Ans:c

24. True stress-strain curve need to be corrected after
(a) Elastic limit
(b) Yield limit
(c) Tensile strength
(d) no need to correct
Ans:c

25. Following condition represents onset of necking
(a) εu = n
(b) εu = 1-n
(c) εu = 1+n
(d) εu = ln (1+n)
Ans:a

26. As compared with conventional stress-strain curve, the true stress-strain curve is
(a) Above and right
(b) Below and right
(c) Above and left
(d) Below and left
Ans:c

27. According to distortion-energy criterion, yielding occurs when
(a) Distortion energy reaches a critical value
(b) Second invariant of the stress deviator exceeded some critical value
(c) Octahedral shear stress reaches a critical value
(d) All
Ans:d
28. von Mises and Tresca criteria give different yield stress for
(a) Uni-axial stress
(b) Balanced bi-axial stress
(c) Pure shear stress
(d) All
Ans:c

29. Plastic deformation results from the following
(a) Slip
(b) Twinning
(c) Both
(d) None
Ans:c

30. Time dependent recoverable deformation under load is called ____________ deformation.
(a) Elastic
(b) Anelastic
(c) Elastic after-effect
(d) Visco-elastic
Ans:b

31.A spur gear has a module of 3 mm, number of teeth 16, a face width of 36 mm and a pressure angle of 20°. It is transmitting a power of 3 kW at 20 rev/s. Taking a velocity factor of 1.5, and a form factor of 0.3,
the stress in the gear tooth is about

a)32 MPa
b)46 MPa
c)58 MPa
d)70 MPa

32. Which type of turbine is used in tydel power generation:
a) Kaplan
b) Fransis
c) Pelton Wheel type
d) Reverse type.

33.Which of the following is an example of lever ?
a)A pair of scissors
b)crow bar
c)fire tong
d)all of the above

34.Which of the following forms the basis of rigid bodies and strength of materials ?

a)any of these
b)centre of gravity
c)moment of inertia
d)centroid

35.What is the velocity ratio of third system of pulleys ?
a)2^n
b)2^(n-1)
c)2^n - 1
d)2^n +1

36........... belts have the best pulling capacity.

a)Leather
b)Rubber
c)Textile
d)Balata

37.Linear law of machines is given by the relation …
a)P=mW – C
b)P=mW + C
c)P=m^2W + C
d)P=mW^2 + C

38.A mechanism which enables the rotary motion of one shaft to another shaft at the same axis is called
a) gear box
b) differential
c) clutch
d) flywheel

39.In a vehicle, which is going straight ahead at N rpm, if the left wheel rotates forward at n rpm, then the resultant speed of the right wheel will be
a) N+n
b) N-n
c) N/n
d) Nn

40.The permanent reduction provided by the final drive in heavy vehicle is
a) 4:1
b) 6:1
c) 8:1
d) 10:1
Advertising

EIL Placement Paper Delhi 14 July 2012


EIL Sample Paper Management trainee solved question papers,EIL Sample Placement Paper 2012 with 150 Questions,100 technical questions and 50 non-technical Questions, previously asked question paper,EIL aptitude reasoning, general awareness solved questions,EIL Latest selection procedure,EIL 2010,2011, 2012-2013 written test examination question with answers,EIL management trainees, graduate trainees, software engineers, Mechanical Engineers question with solutions


EIL Section - I General awareness questions

Hello everyone. I am Ayush. Today i gave EIL mechanical engg. paper.

The question paper was consisted of 150 questions : 100 technical + 50 Non-technical.

The non tech part was average including general awareness, english with passages, synonyms, articles, and aptitude. One can do good in this section if he/she is an avg student. But to be sure to clear the cutoff u need to work little bit hard.


The technical part was much easier than i expected. The questions were from all the parts viz. RAC, SOM, IC Engines, TOM, HT, Metallurgy, Production, Industrial, etc. You can really score good marks with ease , needed that you are clear with your basics. It is really not difficult. I am sharing some of the questions(which i have remembered) with u :



1 : What is cryogenics ?



2 : Heat transfer takes place according to which law ?



3 : What will happen if petrol is used in a diesel engine ?

a) knocking will increse

b) black smoke will appear

c) low power

d) less efficiency

Ans : (a) (i thnik)



4 : Lewis equtn is used to calculate ?

a) tensile strength

b) compressive bending strength

c) ...

d)...



5: Which gear doen not produce axial thrust ?

a) helical gear

b) spiral gear

c) bevel gear

d) worm gear



6 : Effect of sensible cooling on relaive humidity ?

Ans : It increases.



7 : Condensation ov water vapour in moist air occurs at ?

Ans : DPT.



8 : Brakes used in cars ?

a) Mechanical system

B) Hydraulic system

C) ..

D)..



9 : Thermal diffusivity depends on ?

a) thermal conductivity

b) specific heat

c) density of the material

d) all of the above

Ans : (d)

More EIL Papers from Old Job Interview Sessions

Want latest jobs in your email inbox?
Ads by YuvaJobs
Rozgar samachar in hindi on worldfreshers.in
View Rozgar samachar in hindi on worldfreshers.in
25000+ fresher and government jobs listings in hindi. apply free!
Sarkari naukri in india
View Sarkari naukri in india
Sarkari naukri world is top sarkari job portal for banking , railway naukri, teaching recruitment, public sector, research & sarkari naukari in india 2016
Follow us on Google
Get Jobs On Facebook
Click on Like Button
Contact Us Terms of Services Privacy Policy Government Jobs Sarkari Naukri Rojgar Samachar Current Affairs

Follow us on : Find us on Facebook Find us on Google+ Find us on Twitter

2016 YuvaJobs.com - All Rights Reserved