Latest CGI Placement Papers and CGI Interview Questions for HR Round

CGI Placement Paper Aptitude Question Paper 20 August 2012

Aptitude Questions

1. A sum of Rs.312 was divided among 100 boys and girls in such a way that the boy gets Rs.3.60 and each girl Rs.2.40 the number of girls is

A.35
B.40
C.45
D.50
Ans: B
Ex:Step (i) Let x be the number of boys and y be the number of girls.
Given total number of boys and girls = 100
x + y = 100 -------------- (i)
Step (ii) A boy gets Rs. 3.60 and a girl gets Rs. 2.40
The amount given to 100 boys and girls = Rs. 312
3.60x +2.40y = 312 -------------- (ii)
Step (iii)
Solving (i) and (ii)
3.60 x + 3.60y = 360 ------- Multiply (i) by 3.60
=> 3.60 x + 2.40y = 312 --------- (ii)
1.20y = 48
y = 48/1.20 = 40
=> Number of girls = 40



2. If 20 men or 24 women or 40 boys can do a job in 12 days working for 8 hours a day, how many men working with 6 women and 2 boys take to do a job four times as big working for 5 hours a day for 12 days?

A.8 men
B.12 men
C.2 men
D.24 men
Ans: C
Ex:Let?s try solving this Problem using ratio approach.
"Amount of work done by 20 men = 24 women = 40 boys or 1 man = 1.2 woman = 2 boys."
Let us therefore, find out the amount of men required, if only men were working on the job, to complete the new job under the new conditions and then make adjustments for the women and children working with the men.
The man hours required to complete the new job = 4 times the man hours required to complete the old job.(As the new job is 4 times as big as the old job)
Let ,n, be the number of men required.
20 * 12 * 8 = n * 5 * 12 * 4 => n = 8
8 men working will be able to complete the given job.
However, the problem states that 6 women and 2 boys are working on the job.
6 women = 6/12= 5 men and 2 boys = 1 man. The equivalent of 5 + 1 = 6 men are already working.



3. When a student weighing 45 kgs left a class, the average weight of the remaining 59 students increased by 200g. What is the average weight of the remaining 59 students?

A.57
B.56.8
C.58.2
D.52.2
Ans:A
Ex:Let the average weight of the 59 students be A.
Therefore, the total weight of the 59 of them will be 59A.
The questions states that when the weight of this student who left is added, the total weight of the class = 59A + 45
When this student is also included, the average weight decreases by 0.2 kgs.
59A + 45/ 60 = A - 0.2
=> 59A + 45 = 60A ? 12
=> 45 + 12 = 60A - 59A
=> A = 57



4. The difference between two angles of a triangle is 240. The average of the same two angles is 540.Which one of the following is the value of the greatest angle of the triangle?

A.450
B.600
C.660
D.720
Ans:D
Ex:Let a and b be the two angles in the question, with a > b. We are given that the difference between the angles is 240.
=> a - b = 24.
Since the average of the two angles is 540, we have (a + b)/2 = 54.
Solving for b in the first equation yields b = a - 24, and substituting this into the second equation yields
({a + (a - 24)}/2) = 54
({2a ? 24}/2) = 54
2a - 24 = 54*2
2a - 24 = 108
2a = 108 + 24
2a = 132
a = 66
Also,

b = a - 24 = 66 - 24 = 42
Now, let c be the third angle of the triangle. Since the sum of the angles in the triangle is 1800, a + b + c =180.
Plugging the previous results into the equation yields 66 + 42 + c = 180.
Solving for c yields c = 72
Hence, the greatest of the three angles a, b and c is c, which equals 720.



5. If we write down all the natural numbers from 259 to 492 side by side get a very large natural number 259260261....491492. How many 8,s will be used to write this large natural number?

A.32
B.43
C.52
D.53
Ans:D
Ex:From 259 to 458, there are 200 natural numbers so there will be 2*20 =40 8,s
From 459 to 492 we have 13 more 8,s and so answer is 40+13 =53



6. If each of the three nonzero numbers a , b , and c is divisible by 3, then abc must be divisible by which one of the following the numbers?

A.8
B.27
C.81
D.121
Ans:B
Ex:Since each one of the three numbers a, b, and c is divisible by 3, the numbers can be represented as 3p,3q, and 3r, respectively, where p, q, and r are integers.
The product of the three numbers is 3p*3q*3r =27(pqr).
Since p, q, and r are integers, pqr is an integer and therefore abc is divisible by 27.



7. A batsman scored 110 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?

A.45%
B.45{5/11}%
C.54{6/11}%
D.55%
Ans:B
Ex:Number of runs made by running = 110 - (3 * 4 + 8 * 6)
= 110 - (60)
= 50.
Required percentage = ({50/110}*100)% = 45{5/11}%



8. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

A.39, 30
B.41, 32
C.42, 33
D.43, 34
Ans:C
Ex:Let their marks be (x + 9) and x.
Then, x + 9 = (56/100)(x + 9 + x)
25(x + 9) = 14(2x + 9)
3x = 99
x = 33
So, their marks are 42 and 33.



9. The letter of the word LABOUR are permuted in all possible ways and the words thus formed are arranged as in a dictionary. What is the rank of the word LABOUR?

A.275
B.251
C.240
D.242
Ans:D
Ex:The order of each letter in the dictionary is ABLORU.
Now, with A in the beginning, the remaining letters can be permuted in 5! ways.
Similarly, with B in the beginning, the remaining letters can be permuted in 5! ways.
With L in the beginning, the first word will be LABORU, the second will be LABOUR.
Hence, the rank of the word LABOUR is 5!+5!+2 =242



10. A class photograph has to be taken. The front row consists of 6 girls who are sitting. 20 boys are standing behind. The two corner positions are reserved for the 2 tallest boys. In how many ways can the students be arranged?

A.6! * 1440
B.18! * 1440
C.18! *2! * 1440
D.None of these
Ans:B
EX:Two tallest boys can be arranged in 2! ways, rest 18 can be arranged in 18! ways.
Girls can be arranged in 6! ways.
Total number of ways in which all the students can be arranged = 2! * 18! * 6!
= 18! *1440



11. Ten different letters of alphabet are given, words with 5 letters are formed from these given letters. Then, the number of words which have at least one letter repeated is:

A.69760
B.30240
C.99748
D.42386
Ans:A
Number of words which have at least one letter replaced:
= Total number of words - total number of words in which no letter is repeated"
=>105 - {16P5}
=>100000 - 30240 =69760



12. In a charity show tickets numbered consecutively from 101 through 350 are placed in a box. What is the probability that a ticket selected at random (blindly) will have a number with a hundredth digit of 2?

A.0.285
B.0.40
C.100/249
D.99/250
Ans:B
Ex:250 numbers between 101 and 350 i.e. n(S) = 250
n(E) = 100th digits of 2 = 299-199 = 100
P(E) = {n(E)}/{n(S)} = 100/250 =0.40



13. The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to second is 2 :3 and that of the second to the third is 5 : 8, then the second number is:

A.20
B.30
C.48
D.58
Ans:B
Ex:Let the three parts be A, B, C. Then,
A : B = 2 : 3 and B : C = 5 : 8 = 5*{3/5} : 8*{3/5} = 3 : 24/5
=> A : B : C = 2 : 3 : 24/5 = 10 : 15 : 24
=> B = (98*{15/49}) =30



14. Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2 : 3. If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes 40 : 57. What is Sumit,s salary?

A.Rs. 17,000
B.Rs. 20,000
C.Rs. 34,000
D.Rs. 38,000
Ans:D
Ex:Let the original salaries of Ravi and Sumit be Rs. 2x and Rs. 3x respectively.
Then, {2x + 4000}/{3x + 4000} = 40/57
=> 57*(2x + 4000) = 40*(3x + 4000)
=> 6x = 68,000
=> 3x = 34,000
Sumit,s present salary = (3x + 4000) = Rs.(34000 + 4000) =Rs. 38,000



15. Sachin can cover a distance in 1hr 24min by covering 2/3 of the distance at 4 kmph and the rest at 5kmph.the total distance is?

A.5 km
B.6 km
C.7 km
D.8 km
Ans:B
EX:Let total distance = D
Distance travelled at 4 kmph speed = (2/3)D
Distance travelled at 5 kmph speed = (1 - 2/3)D = (1/3)D
Total time = 1hr 24 min = (60+24)min = (84/60)hr = (21/15)hr
We know, time = distance/speed
Total time = (21/15)={(2/3)D}/4 + {(1/3)D} /5
21/15 = {2D}/12 + {D}/15
21/15={14D}/60
84 = 14D
D=6km
Advertising

CGI Placement Paper Latest 19 August 2012


CGI Candidate Experience 2012

Hi Friends This is Subbanaidu, I completed B.Tech in 2011 with 74% aggregate. I attended more than 22 companies and finally I got job in CGI. CGI is one of big MNC Company.

The selection procedure of CGI is having four rounds.

1)Written Test -ąQuant, Verbal, Reasoning Questions.

2)Technical Interview -ąBased on your technology mostly on JAVA ,ORACLE,.NET

3)Techno managerial Round -ąTechnical + general questions

4)HR Round.
Advertising

CGI Sample Test Paper 2012


Q. A man leaves office daily at 7pm A driver with car comes from his home to pick him from office and bring back home
One day he gets free at 5:30 and instead of waiting for driver he starts walking towards home. In the way he meets the car and returns home on car He reaches home 20 minutes earlier than usual. In how much time does the man reach home usually??
Ans. 1hr 20min
Q. A works thrice as much as B. If A takes 60 days less than B to do a work then find the number of days it would take to complete the work if both work together?
Ans. 22½days

Q. How many 1,s are there in the binary form of 8*1024 + 3*64 + 3
Ans. 4

Q. In a digital circuit which was to implement (A B) + (A)XOR(B), the designer implements (A B) (A)XOR(B)
What is the probability of error in it ?

Q. A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1.He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5. Find the number of ways in which this is possible?
Ans. 16

Q. If there are 1024*1280 pixels on a screen and each pixel can have around 16 million colors Find the memory required for this?
Ans. 4MB

Q. On a particular day A and B decide that they would either speak the truth or will lie. C asks A whether he is speaking truth or lying? He answers and B listens to what he said. C then asks B what A has said B says "A says that he is a liar"What is B speaking ?
(a) Truth
(b) Lie
(c) Truth when A lies
(d) Cannot be determined
Ans. (b)

Q. What is the angle between the two hands of a clock when time is 8:30Ans. 75(approx)

Q. A student is ranked 13th from right and 8th from left. How many students are there in totality ?

Q. A man walks east and turns right and then from there to his left and then 45degrees to his right.In which direction did he go
Ans. North west

Q. A student gets 70% in one subject, 80% in the other. To get an overall of 75% how much should get in third subject.

Q. A man shows his friend a woman sitting in a park and says that she the daughter of my grandmother,s only son. What is the relation between the two
Ans. Daughter

More CGI Papers from Old Job Interview Sessions

Want latest jobs in your email inbox?
Ads by YuvaJobs
Sarkari naukri in india
View Sarkari naukri in india
Sarkari naukri world is top sarkari job portal for banking , railway naukri, teaching recruitment, public sector, research & sarkari naukari in india 2016
Jobs for college graduates
View Jobs for college graduates
Fresher and final year graduate / diploma / iti students get latest indian government jobs vacancy openings in this post
Follow us on Google
Get Jobs On Facebook
Click on Like Button
Contact Us Terms of Services Privacy Policy Government Jobs Sarkari Naukri Rojgar Samachar

Follow us on : Find us on Facebook Find us on Google+ Find us on Twitter

2016 YuvaJobs.com - All Rights Reserved