Freshers Jobs 2010
Search Freshers Jobs
    Download This Technical Aptitude  
 

Technical Aptitude Interview Questions For Freshers

Technical Questions
1. A 2MB PCM(pulse code modulation) has

a) 32 channels
b) 30 voice channels & 1 signalling channel.
c) 31 voice channels & 1 signalling channel.
d) 32 channels out of which 30 voice channels, 1 signalling channel, & 1 Synchronizatio channel.
Ans: (c)
2. Time taken for 1 satellite hop in voice communication is

a) 1/2 second
b) 1 seconds
c) 4 seconds
d) 2 seconds
Ans: (a)
3. Max number of satellite hops allowed in voice communication is :

a) only one
b) more han one
c) two hops
d) four hops
Ans: (c)
4. What is the max. decimal number that can be accomodated in a byte.

a) 128
b) 256
c) 255
d) 512
Ans: (c)
5. Conditional results after execution of an instruction in a micro processor is stored in

a) register
b) accumulator
c) flag register
d) flag register part of PSW(Program Status Word)
Ans: (d)


6. Frequency at which VOICE is sampled is

a) 4 Khz
b) 8 Khz
c) 16 Khz
d) 64 Khz
Ans: (a)
7. Line of Sight is

a) Straight Line
b) Parabolic
c) Tx & Rx should be visible to each other
d) none
Ans: (c)
8. Purpose of PC(Program Counter) in a MicroProcessor is

a) To store address of TOS(Top Of Stack)
b) To store address of next instruction to be executed.
c) count the number of instructions.
d) to store base address of the stack.
Ans: (b)
9. What action is taken when the processor under execution is interrupted by a non-maskable interrupt?

a) Processor serves the interrupt request after completing the execution of the current instruction.
b) Processor serves the interupt request after completing the current task.
c) Processor serves the interupt request immediately.
d) Processor serving the interrupt request depends upon the priority of the current task under execution.
Ans: (a)
10. The status of the Kernel is

a) task
b) process
c) not defined.
d) none of the above.
Ans: (b)

11. To send a data packet using datagram , connection will be established

a) before data transmission.
b) connection is not established before data transmission.
c) no connection is required.
d) none of the above.
Ans: (c)

12. Word allignment is

a) alligning the address to the next word boundary of the machine.
b) alligning to even boundary.
c) alligning to word boundary.
d) none of the above.
Ans: (a)
13 When a 'C' function call is made, the order in which parameters passed to the function are pushed into the stack is

a) left to right
b) right to left
c) bigger variables are moved first than the smaller variales.
d) smaller variables are moved first than the bigger ones.
e) none of the above.
Ans: (b)
14 What is the type of signalling used between two exchanges?

a) inband
b) common channel signalling
c) any of the above
d) none of the above.
Ans: (a)
15 Buffering is

a) the process of temporarily storing the data to allow for small variation in device speeds
b) a method to reduce cross talks
c) storage of data within transmitting medium until the receiver is ready to receive.
d) a method to reduce routing overhead.
Ans: (a)

16. Memory allocation of variables declared in a program is

a) allocated in RAM.
b) allocated in ROM.
c) allocated on stack.
d) assigned to registers.
Ans: (c)

17. A software that allows a personal computer to pretend as a computer terminal is

a) terminal adapter
b) bulletin board
c) modem
d) terminal emulation
Ans: (d)
18. Find the output of the following program
int *p,*q;
p=(int *)1000;
q=(int *)2000;
printf("%d",(q-p));
Ans: 500

19. Which addressing mode is used in the following statements:
(a) MVI  B,55
(b) MOV B,A
(c) MOV M,A
Ans. (a) Immediate addressing mode.
(b) Register Addressing Mode
(c) Direct addressing mode

20. RS-232C standard is used in _____________.
Ans. Serial I/O



21. Memory. Management in Operating Systems is done by

a) Memory Management Unit
b) Memory management software of the Operating System
c) Kernel
Ans: (b)

22. What is done for a Push opertion?
Ans: SP is decremented and then the value is stored.
23. Binary equivalent of 52

Ans. 110100


24. Hexadecimal equivalent of 3452

Ans. 72A


25. Explain Just In Time Concept ?

Ans. Elimination of waste by purchasing manufacturing exactly when needed


26. A good way of unit testing s/w program is

Ans. User test


27. OOT uses

Ans. Encapsulated of detect methods


28.EDI useful in

Ans. Electronic Transmission


29. MRPII different from MRP

Ans. Modular version of man redundant initials


30. Hard disk time for R/W head to move to correct sector

Ans. Latency Time


31. The percentage of times a page number bound in associate register is called

Ans. Bit ratio


32. Expand MODEM

Ans. Modulator and Demodulator


33. RDBMS file system can be defined as

Ans. Interrelated


34. Super Key is

Ans. Primary key and Attribute


35. Windows 95 supports

(a) Multiuser 
(b) n tasks 
(c) Both
(d) None

Ans. (a)


36.In the command scanf, h is used for

Ans. Short int


37.A process is defined as

Ans. Program in execution


38.A thread is

Ans. Detachable unit of executable code)


39.What is the advantage of Win NT over Win 95

Ans. Robust and secure



40.How is memory management done in Win95

Ans. Through paging and segmentation


41.What is meant by polymorphism

Ans. Redfinition of a base class method in a derived class


42.What is the essential feature of inheritance

Ans. All properties of existing class are derived


43.What does the protocol FTP do

Ans. Transfer a file b/w stations with user authentification


44.In the transport layer ,TCP is what type of protocol

Ans. Connection oriented


45.Why is a gateway used

Ans. To connect incompatible networks


46.How is linked list implemented

Ans. By referential structures


47.What method is used in Win95 in multitasking

Ans. Non preemptive check


48.What is a semaphore

Ans. A method synchronization of multiple processes


49.What is the precedence order from high to low ,of the symbols ( ) ++ /

Ans.( ) , ++, /



50.Preorder of A*(B+C)/D-G

Ans.*+ABC/-DG

51.What is the efficiency of merge sort

Ans. O(n log n)


52.In which layer are routers used

Ans.In network layer


53.Which of the following sorting algorithem has average sorting behavior --
       Bubble sort,merge sort,heap sort,exchange sort

Ans. Heap sort


54.In binary search tree which traversal is used for getting ascending order values--Inorder ,post order,preorder

Ans.Inorder


55.What are device drivers used for

Ans.To provide software for enabling the hardware


56.What is fork command in unix

Ans. System call used to create process


57.What is make command in unix

Ans. Used forcreation of more than one file


58.In unix .profile contains

Ans. Start up program


59.In unix 'ls 'stores contents in

Ans.inode block

60. Which of the following involves context switch,
(a) system call
(b) priviliged instruction
(c) floating poitnt exception
(d) all the above
(e) none of the above
Ans: (a)

61. In OST, terminal emulation is done in
(a) sessions layer
(b) application layer
(c) presentation layer
(d) transport layer
Ans: (b)
62. For 1 MB memory, the  number of address lines required,
(a)11
(b)16
(c)22
(d) 24
Ans. (b)
63. Semaphore is used for
(a) synchronization
(b) dead-lock avoidence
(c) box
(d) none
Ans. (a)
64. Which holds true for the following statement
     class c: public A, public B
a) 2 member in class A, B should not have same name
b) 2 member in class A, C should not have same name
c) both
d) none
Ans. (a)
65.Preproconia.. does not do which one of the following
(a) macro
(b) conditional compliclation
(c) in type checking
(d) including load file
Ans. (c)

66. Piggy backing is a technique for
a) Flow control
b) Sequence
c) Acknowledgement
d) retransmition
Ans. (c)

67. Which is not a memory management scheme?
a) buddy system
b) swapping
c) monitors
d) paging
Ans : c
68. There was a circuit given using three nand gates with two inputs and one output.
    Find the output.
a) OR
b) AND
c) XOR
d) NOT
Ans. (a)

69.Iintegrated check value(ICV) are used as:
Ans. The client computes the ICV and then compares it with the senders value.
70. When applets are downloaded from web sites , a byte verifier performs _________?
Ans. Status check.

71. An IP/IPX packet received by a computer using... having IP/IPX  both how the packet is handled.
Ans. Read the, field in the packet header with to send IP or IPX protocol.
72. The UNIX shell ....
a) does not come with the rest of the system
b) forms the interface between the user and the kernal
c) does not give any scope for programming
d) deos not allow calling one program from with in another
e) all of the above
Ans. (b)
73. In UNIX a files i-node ......?
Ans. Is a data structure that defines all specifications of a file like the file size,
        number of lines to a file, permissions etc.
74. The very first process created by the kernal that runs till the kernal process is halts is
a) init
b) getty
c) both (a) and (b)
d) none of these
Ans. (a)
75. In the process table entry for the kernel process, the process id value is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 255
(e) it does not have a process table entry
Ans. (a)

76. Which of the following API is used to hide a window
a) ShowWindow
b) EnableWindow
c) MoveWindow
d) SetWindowPlacement
e) None of the above
Ans. (a)
77. Which function is the entry point for a DLL in MS Windows 3.1
a) Main
b) Winmain
c) Dllmain
d) Libmain
e) None
Ans. (b)
78. The standard source for standard input, standard output and standard error is
a) the terminal
b) /dev/null
c) /usr/you/input, /usr/you/output/, /usr/you/error respectively
d) None
Ans. (a)
79. The redirection operators > and >>
a) do the same function
b) differ : > overwrites, while >> appends
c) differ : > is used for input while >> is used for output
d) differ : > write to any file while >> write only to standard output
e) None of these
Ans. (b)
80. The command grep first second third /usr/you/myfile
a) prints lines containing the words first, second or third from the file /usr/you/myfile
b) searches for lines containing the pattern first in the files
second, third, and /usr/you/myfile and prints them
c) searches the files /usr/you/myfiel and third for lines containing the words first or second and prints them
d) replaces the word first with the word second in the files third and /usr/you/myfile
e) None of the above
Ans. (b)
81. You are creating a Index on EMPNO column in the EMPLOYEE table. Which statement will you use?
a) CREATE INdEX emp_empno_idx ON employee, empno;
b) CREATE INdEX emp_empno_idx FOR employee, empno;
c) CREATE INdEX emp_empno_idx ON employee(empno);
d) CREATE emp_empno_idx INdEX ON employee(empno);

Ans. c

82. Which program construct must return a value?
a) Package
b) Function
c) Anonymous block
d) Stored Procedure
e) Application Procedure

Ans. b

83. Which Statement would you use to remove the EMPLOYEE_Id_PK PRIMARY KEY constraint and all depending constraints fromthe EMPLOYEE table?
a) ALTER TABLE employee dROP PRIMARY KEY CASCAdE;
b) ALTER TABLE employee dELETE PRIMARY KEY CASCAdE;
c) MOdIFY TABLE employee dROP CONSTRAINT employee_id_pk CASCAdE;
d) ALTER TABLE employee dROP PRIMARY KEY employee_id_pk CASCAdE;
e) MOdIFY TABLE employee dELETE PRIMARY KEY employee_id_pk CASCAdE;

Ans. a

84. Which three commands cause a transaction to end? (Chosse three)
a) ALTER
b) GRANT
c) DELETE
d) INSERT
e) UPdATE
f) ROLLBACK
Ans. a ,b ,f
85. Under which circumstance should you create an index on a table?
a) The table is small.
b) The table is updated frequently.
c) A columns values are static and contain a narrow range of values
d) Two columns are consistently used in the WHERE clause join condition of SELECT
     statements.

Ans.d
86. What was the first name given to Java Programming Language.

a) Oak - Java
b) Small Talk
c) Oak
d) None

Ans.a

87.When a bicycle is in motion,the force of friction exerted by the ground on the two wheels is such that it acts
(a) In the backward direction on the front wheel and in the forward direction on the rear wheel.
(b) In the forward direction on the front wheel and in the backward direction on the rear wheel.
(c) In the backward direction on both the front and rear wheels.
(d) In the backward direction on both the front and rear wheels.
Ans. (d)

88. A certain radioactive element A, has a half life = t seconds.
    In (t/2) seconds the fraction of the initial quantity of the element so far decayed is nearly
(a) 29%
(b) 15%
(c) 10%
(d) 45%
Ans. (a)

89. Which of the following plots would be a straight line ?
(a) Logarithm of decay rate against logarithm of time
(b) Logarithm of decay rate against logarithm of number of decaying nuclei
(c) Decay rate against time
(d) Number of decaying nuclei against time
Ans. (b)

90. A radioactive element x has an atomic number of 100.
    It decays directly into an element y which decays directly into element z.
    In both processes a charged particle is emitted.
    Which of the following statements would be true?
(a) y has an atomic number of 102
(b) y has an atomic number of 101
(c) z has an atomic number of 100
(d) z has an atomic number of 101
Ans. (b)

91. If the sum of the roots of the equation ax2 + bx + c=0 is equal to the sum of the squares of their reciprocals
    then a/c, b/a, c/b are in
(a) AP
(b) GP
(c) HP
(d) None of these
Ans. (c)

92. A man speaks the truth 3 out of 4 times.
    He throws a die and reports it to be a 6.
    What is the probability of it being a 6?
(a) 3/8
(b) 5/8
(c) 3/4
(d) None of the above
Ans. (a)

93. If cos2A + cos2B + cos2C = 1 then ABC is a
(a) Right angle triangle
(b) Equilateral triangle
(c) All the angles are acute
(d) None of these
Ans. (a)

94. Image of point (3,8) in the line  x + 3y = 7 is
(a) (-1,-4)
(b) (-1,4)
(c) (2,-4)
(d) (-2,-4)
Ans. (a)


95. The mass number of a nucleus is
(a) Always less than its atomic number
(b) Always more than its atomic number
(c) Sometimes more than and sometimes equal to its atomic number
(d) None of the above
Ans. (c)

96. The maximum KE of the photoelectron emitted from a surface is dependent on
(a) The intensity of incident radiation
(b) The potential of the collector electrode
(c) The frequency of incident radiation
(d) The angle of incidence of radiation of the surface
Ans. (c)

97. Which of the following is not an essential condition for interference
(a) The two interfering waves must be propagated in almost the same direction or
     the two interfering waves must intersect at a very small angle
(b) The waves must have the same time period and wavelength
(c) Amplitude of the two waves should be the same
(d) The interfering beams of light must originate from the same source
Ans. (c)

98. When X-Ray photons collide with electrons
(a) They slow down
(b) Their mass increases
(c) Their wave length increases
(d) Their energy decreases
Ans. (c)



99. An electron emits energy
(a) Because its in orbit
(b) When it jumps from one energy level to another
(c) Electrons are attracted towards the nucleus
(d) The electrostatic force is insufficient to hold the electrons in orbits
Ans. (b)

100. How many bonds are present in CO2 molecule?
(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) 4
Ans. (d)






















 


Contact Us | About YuvaJobs | Advertise On Yuva Network | Terms of Services | Privacy Policy

© 2005 - 2014 YuvaJobs.com - All Rights Reserved